Nagyvilág

2016.11.24. 10:23

Egy szövetségi bíró megakadályozta Obama intézkedését a dolgozóknak fizetendő túlórákról

Washington - Egy szövetségi bíró megakadályozta Obama elnök egyik utolsó intézkedését, amely a dolgozóknak fizetendő túlórák kiterjesztéséről szól.

Washington - Egy szövetségi bíró megakadályozta Obama elnök egyik utolsó intézkedését, amely a dolgozóknak fizetendő túlórák kiterjesztéséről szól.

4.2 millió amerikai dolgozót érintett volna Obama elnök azon rendelkezése, amelynek életbe léptetését egy szövetségi bíró megakadályozta. Az Obama-kormányzat ugyanis kiterjesztette volna a túlórák kötelező kifizetését a bizonyos összeg felett kereső dolgozókra is. Ez az elnökségről leköszönő Barack Obama utolsó jelentős intézkedése lett volna, kommentátorok szerint az elmúlt negyven esztendő egyik legfontosabb munkaügyi változtatása, mert lényegesen megemelhette volna dolgozók jövedelmét.

Amos Mazzant texasi szövetségi bíró - egyetértésben 21 szövetségi állam tisztségviselőivel, egy különböző vállalatokból álló széles koalícióval, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájával - azonban úgy döntött, hogy a rendelkezés törvénytelen. A szövetségi munkaügyi minisztérium által kiadott rendelkezésnek december 1-jén kellett volna életbe lépnie, s a gazdaság csaknem valamennyi területét érintette volna.

Az intézkedés ellen az egyes szövetségi államok és vállalatcsoportok már szeptemberben keresetet nyújtottak be, azzal érvelve, hogy a döntés önkényes és felülírja a tisztességes munkavégzésre vonatkozó szövetségi munkaügyi törvényt. Mazzant bíró - akit egyébként Barack Obama nevezett ki - döntése szerint a szövetségi munkaügyi minisztérium nem dönthet az egyes dolgozóknak fizetendő jövedelmek ügyében. A nevadai igazságügyi tárca vezetője, Paul Laxalt külön közleményben üdvözölte a bírói döntést, míg a washingtoni munkaügyi minisztérium egyet nem értését fejezte ki.

Elvileg a minisztériumnak lenne lehetősége, hogy jogorvoslatért forduljon, de kommentátorok szerint nem teszi meg, hanem a következő elnökre hagyományozza a feladatot aki vagy ismét előterjeszti ezt az intézkedést, vagy végleg elveti.

- Járai Judit, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!