Nagyvilág

2016.11.10. 20:30

Amerikai elnökválasztás - A nemzetközi sajtó szerint Trump győzelme meglepetés, a társadalmi elégedetlenség váltotta ki

Berlin, Párizs, Brüsszel, Bécs, Róma, Moszkva, Prága, Varsó, Bukarest, Pozsony, Belgrád, Zágráb, Madrid - A republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását a csütörtöki nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen meglepetésként értékelte, és a kommentátorok többsége abban is egyetértett, hogy a "hagyományos" politikai elittel szembeni lakossági elégedetlenség váltotta ki.

Berlin, Párizs, Brüsszel, Bécs, Róma, Moszkva, Prága, Varsó, Bukarest, Pozsony, Belgrád, Zágráb, Madrid - A republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását a csütörtöki nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen meglepetésként értékelte, és a kommentátorok többsége abban is egyetértett, hogy a "hagyományos" politikai elittel szembeni lakossági elégedetlenség váltotta ki.

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint kétséges, hogy a választás után elül-e a kampány vihara, és "az emberek észhez térnek-e, kezdve az új elnökkel", mert Trump éppen azzal ért el sikert, hogy felajánlotta a dühös, elkeseredett és csalódott amerikaiaknak, hogy "könyörtelenül bosszút áll a gazdasági és társadalmi-kulturális változások örvényében elmerült Amerikáért".

A konzervatív Die Welt szerint Trump győzelmével "elkezdődik a kísérletezés a demokrácia felnyitott szívén", és kiderül, hogy mekkora ereje van a "modern, szabad társadalmak önszabályozó mechanizmusainak".

A baloldali Frankfurter Rundschau szerint Trump győzelme az eddigi "nyugati világrend" végét jelenti, és a "trumpizmus fenyegetés a nyugati demokráciáknak", ezért "most kell ellenállni, mielőtt túl késő lesz". A "haladó erők Európában ellensúlyt képezhetnek Trump Amerikájával szemben, ha szakítanak végre azzal a politikával, amely túl sok embert az út szélén hagy".

A liberális Süddeutsche Zeitung kiemelte: Trump remélhetőleg nem csatlakozik majd a "tekintélyelvű internacionáléhoz", és ez nem is tűnik valószínűnek, mert az Egyesült Államokban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, így az új elnök nem tevékenykedhet majd úgy a Fehér Házban, mint Atlantic City-beli egykori kaszinójában, amelyet szándékosan csődbe vitt.

A Handelsblatt című üzleti lap szerint a demokrata jelölt, Hillary Clinton veresége "a teljes nyugati politikai vezető réteg" veresége, és Trump győzelme az eddigi csúcspontja a populizmus előretörése révén keletkezett földrengésnek, amelynek epicentruma Európából és a brit szigetekről átkerült Amerikába, de lökéshullámai Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is érezhetőek lesznek.

A francia lapok közül a balliberális Le Monde azt írta, hogy az Egyesült Államokban "a felháborodás, a protestáló düh győzedelmeskedett", s ez a hangulat a nyugat-európai országokban is uralkodó. Nemcsak a demokrata Hillary Clinton kapott ki, hanem a protestáló hullám az Atlanti-óceán mindként partján kisöpri a hagyományos eliteket. Donald Trump megválasztása olyan jelentős változás a nyugati demokráciák történetében, mint a berlini fal összeomlása vagy a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások. Új világ nyílt meg, amelynek még nehéz megrajzolni a körvonalait, de amelynek jellegzetessége már megmutatkozott: ebben a világban minden olyan dolog, amely eddig lehetetlennek vagy irreálisnak tűnt, mostantól elképzelhető - írta a Le Monde.

A konzervatív Le Figaro Hurrikán című szerkesztőségi írása szerint Trump "mindent kisöpört", "a felmérések és a szakértők előrejelzéseit, az értelmiségi elit kényelmét és az üzleti körök bizonyosságait, a politikusok elégedettségét és a média arroganciáját". A lap szerint a "teljes nyugati világban dühösek az emberek, és mi nem akartuk ezt észrevenni. Donald Trump győzelme után nem tehetünk tovább úgy, mintha nem látnánk."

A vezető gazdasági lap, a Les Échos és a katolikus La Croix szerint is a világ az ismeretlenbe ugrik a republikánus jelölt elnökké választásával, s bizonytalan időszak következik az Egyesült Államok és a világ számára is. A La Croix szerint ugyanakkor nem szabad az aggódás hibájába esni azért, mert "egy kiszámíthatatlan ember került a világ legnagyobb hatalmának az élére", hiszen "a félelem a legrosszabb tanácsadó és a befelé fordulás a legrosszabb megoldás".

A baloldali Libération címlapján Donald Trump árnyékos fotója jelent meg American Psycho felirattal, utalva Brett Easton Ellis regényére, amely egy dicsőségre és pénzre vágyó pszichopata gyilkosról szól. A baloldali lap szerint "a rémálom valóra vált", aminek az az oka, hogy a Demokrata Párt, hasonlóan sok más ország baloldalához, nem tudott választ adni "két nyugtalanságra, két dühre", a középosztályt fenyegető lecsúszástól való félelemre és az identitási válságra. A szerkesztőségi írás úgy véli, hogy a globalizáció majdnem mindenhol gyanakvást szül, bezáródáshoz és idegengyűlölethez vezet, és "a baloldal nem képes ellenállni ennek a felkelésnek társadalmi projektekkel, hatásos értékekkel, erős jelképekkel".

A liberális L,Opinion a jövő évi francia elnökválasztásra utalva azt írta, "semmi kétség afelől, hogy újabb meglepetések jönnek". A fővárosi Le Parisien arra emlékeztetett, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke elsőként gratulált Donald Trump megválasztásához. Győzelme modellként szolgálhat a szélsőjobboldalnak 2017-ben, a jobboldali előválasztási harcban pedig lendületet adhat Nicolas Sarkozy és Alain Juppé párbajának - írta a Le Parisien.

A Politico című brüsszeli hírportál azt írta, hogy Trump győzelme megnyithatja az utat a populista erők további térnyerése előtt Európában: ha a Brexit ajándék volt a számukra, akkor az extravagáns ingatlanmilliárdos megválasztása egyenesen "politikai áldást" jelent. Az európai populista politikusok egyetértenek abban, hogy Trump megválasztása a régi, liberális vezetés végét és az Európa- és globalizációellenesség kezdetét jelenti. A Trump győzelmét ünneplő populisták a Politico cikke szerint olyan világot akarnak, amelyben "a nemzeti szuverenitás felülírja a nemzetközi egyezményeket, a bevándorlást a minimumon tartják, és elveszítik jelentőségüket az évtizedek óta létező szövetségek".

A La Libre Belgique című belga napilap szerkesztőségi cikkében "amerikai rémálomnak" nevezte a választások eredményét, amely súlyos csapás a demokráciára. Véleményük szerint Amerika "hihetetlen nehézségek" előtt áll, a világra pedig bizonytalanság és szorongás vár, beleértve a kereskedelmi egyezményeket, a nukleáris vitákat, a terrorizmus elleni harcot és az észak-atlanti katonai szövetségben betöltött amerikai szerepet.

Megjegyezték, hogy a milliárdos és kétes karrierű republikánus jelölt nem élvezte az üzleti világ támogatását sem, mivel olyan reformok bevezetését javasolta, amelyek a szakértők szerint újabb gazdasági visszaeséshez vezethetnek.

Veszélynek tartja a belga lap is azt, hogy Trump győzelmével az egyre sikeresebb populizmus Európában is nagyobb teret nyerhet, főként a fiatalok körében. Ha az Egyesült Államokban elnökké lehet válni hazugsággal és bátorsággal, ezek az eszközök beválhatnak az európai politikusoknál is - tették hozzá.

A Der Standard című osztrák lap főszerkesztője azt írta, kő kövön nem marad, ha Trump a választási ígéreteinek csak egy részét is megvalósítja. Alexandra Föderl-Schmid véleménycikkében kijelentette: hozzá kell szokni, hogy a világ leghatalmasabb embere durván viselkedik, hazudik, megsérti a kisebbségeket, és a nőket nemcsak szóban támadja.

A szerző szerint beszédes, hogy a német kancellár az amerikai elnököt a nyugati értékek és az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmezteti. Nem meglepő szerinte az sem, hogy az európai populisták üdvözölték Trump győzelmét, hiszen ők is "azok szavazatait gyűjtik be, akik félnek a jövőtől, és gondjaik vannak a jelenben".

Az Egyesült Államok megérett az irányváltásra - olvasható a Die Presse című lap vezércikkében. A külpolitikai rovatvezető, Christian Ultsch megállapítása szerint a választás az uralkodó politikai elit ellen szólt, ugyanakkor a politikai korrektség ellen is, amelyet Trump a szerző szerint "fesztelenül és rendszeresen kijátszott". A lap szerint az ország külpolitikailag "rosszul jött ki" a választásból, hiszen az elszigetelődés jeleivel és retorikai túlzásaival az új amerikai elnök jelenleg nem meggyőző figurája a szabad világnak.

A Kurier című lap arról írt, hogy Trump a politikájával aligha tudja teljesíteni a várakozásokat. Andreas Schwarz külpolitikai rovatvezető szerint a választók a bizonytalanság korában egyszerű válaszokat szeretnének, és teljesen mindegy, hogy azokat kitől kapják meg.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera úgy vélte, Donald Trump a következő legalább két évben azt tesz, amit akar, mivel a republikánus párti többség kezében lesz a Fehér Ház és az amerikai szenátus és képviselőház is. Az elemzés szerint egy új jobboldal került hatalomra, amely viszonyítási alap lesz az európai nacionalista erők számára. A Corrierének nyilatkozó Paul Kennedy amerikai történész az ellentmondások emberének nevezte az új amerikai elnököt, akivel politikai instabilitás keletkezhet. Hozzátette ugyanakkor, hogy Donald Trumppal valóban javulhat a Washington és Moszkva közötti viszony.

A Corriere Trump győzelme két jelképének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök "lelkes üdvözlését" és Angela Merkel német kancellár végletes óvatosságát. Az újság szerint Donald Trumpnak Európa elsősorban a NATO-t jelenti és "jó üzletet".

A balközép La Repubblica szerint Trump megválasztásával a világ megváltozott, és nem feltétlenül jobb irányba az európai politika számára. A napilap úgy látja, hogy az új amerikai elnök képviselte benemavatkozási politika közepette Európának még nagyobb szüksége lesz a szolidaritás és az integráció megerősítésére.

A La Repubblica szerint Trump győzelme befolyásolhatja a december 4-i olasz alkotmányos népszavazás kimenetelét is a populista erők javára.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap azt írta, hogy Trump győzelme "második francia forradalom", amelyben "a sans-culotte-ok győztek a mindenkori elittel szemben". "Globális populista szél fúj a világban", és az európai politika máris késésben van ennek felismerésében - vélte a lap. Trump üzenet az öreg kontinens számára, hogy minél előbb politikai megállapodásra jusson az európai megújulás irányába.

Az orosz Rosszija24 állami hírtelevízió kommentátora Moszkva szempontjából a fenyőfa alatti váratlan ajándékhoz hasonlította Donald Trump győzelmét, és kijelentette, hogy az oroszok többsége erre az eredményre vágyott.

A Gazeta.ru független hírportál szerint Trump megválasztása igazi diadal az orosz hivatalos szervek számára. "Úgy tűnik, hogy a két ország kapcsolataiban olyan perspektívák nyílnak meg, amilyenek nem léteztek az +újraindítás+ ideje óta. De emlékezni kell arra, hogy mindezek délibábnak bizonyulnak, mert Trump a Fehér Ház új gazdájaként teljesen kiszámíthatatlan" - áll a lapban.

A Rosszijszkaja Gazeta című kormányzati napilap egyebek között arról írt, hogy Trump békülékeny hangnemet ütött meg győzelmi beszédében, és mind politikai ellenfelei, mind az Egyesült Államokkal jó viszonyra törekvő országok felé az együttműködési készségét mutatta ki.

Az Expert Online nevű orosz elemzőportál arra hívta fel a figyelmet, hogy kapcsolatok lehetséges normalizálását illetően figyelembe kell venni a hagyományos amerikai politikai struktúra és a katonai intézmények oroszellenes, "héja" központjainak nyomását. Ugyanakkor van esély a feszültség csökkentése a megválasztott elnök és a Kreml közötti szimpátia miatt. Az elemzés szerint Kijevnek most már nem amiatt kell aggódnia, hogy kap-e amerikai fegyvereket, hanem azért, hogy megkapja a következő IMF-részletet, mert Trump nem szentimentális és nem kívánja etetni az "új európaiakat". Emiatt a Donyec-medencei válság ugyanúgy "befagyott konfliktussá" válhat, mint Moldovában a Dnyeszteren túli.

A lengyel kommentárok többsége azt emeli ki, hogy nem lehet előre látni, hogyan viszonyul majd Trump a közép-európai térséghez.

A jobbközép Rzeczpospolita szerint az Egyesült Államok eddig "a mérséklet országának" számított, a külpolitikában a két nagy párt között alig voltak érzékelhető különbségek, míg a belpolitikában ezek elsősorban arra vonatkoztak, hogy milyen mértékben avatkozhat be az állam a gazdaságba és az állampolgárok magánéletébe. Most azonban erős Trump-ellenes mozgalom alakulhat ki, és mindkét oldalon radikalizálódás várható.

A WSieci jobboldali hetilap szerint a bal- és jobboldali sajtó egyaránt leegyszerűsített, propagandisztikus képet fest Trumpról. A leendő amerikai elnök egyfelől "a legkevésbé személyes meggyőződésű keresztény az eddigi republikánus jelöltek közül", másfelől "semmiképpen sem valamiféle Hitler vagy diktátorjelölt", hanem posztmodern politikus, aki "úgy választja ki jelszavait és témáit, mint az árukat". Trump "szinte zseniális", amikor fontos témákat, például a globalizáció kérdését érinti, amiért "nemcsak Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hanem Slavoj Zizek baloldali szlovén gondolkodó is megkedvelte" - állapította meg a lengyel lap.

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap azt írta, Donald Trumpot az amerikaiaknak az a vágya küldte a Fehér Házba, hogy lecseréljék azt a politikai vezetést, amely a kilencvenes évektől egymásra nagyon hasonlító jelölteket ajánlott a választóknak. "Trump győzelme ugyanakkor tiltakozás a globalizáció rosszul elosztott gyümölcsei ellen. Az amerikaiak többsége úgy érzi, hogy a globalizáció vesztese, míg a nagyvállalatok albérlőket vesznek a Fehér Házba" - vélekedik az újság.

Az E15 cseh gazdasági napilap szerint a republikánus elnökjelölt "az átlátható és biztonságos világ" visszatérésének a lehetőséget villantotta fel a választók előtt, s ez döntött - vélte a szerző, megjegyezve: a helyzet paradoxona, hogy a nosztalgikus családi idill képének hordozói éppen azok az emberek, akik nyertek a globalizáción.

A konzervatív Lidové Noviny szerint Trumpnak sikerült mozgósítania a fehér választókat, akik attól tartanak, hogy kisebbséggé válnak. Érezhető egy rejtett rasszista hullám, amely az Egyesült Államok belső összetartására nagyon veszélyes lehet - vélekedik a cseh napilap.

A Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny egyaránt úgy vélik: nem kell megijedni a Fehér Ház új lakójától, mert már most mérsékelte retorikáját.

A világnak szembe kell néznie Trump primitív kiszámíthatatlanságával - írja a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap. Az újság szerint Trumpnak sikerült megéreznie a társadalom hangulatát, és azt "a kulturális szokások vulgáris átrendezésére" használta fel. Trump győzelme példa lesz az európai populisták számára, míg az új elnök viszonyulása a NATO-hoz, illetve Oroszországhoz gyöngíteni fogja Európát, amelynek a jövőben nagyobb mértékben kell önmagára hagyatkoznia - olvasható a Hospodárské Novinyben.

Az amerikai választásokat a "másik Amerika" nyerte, amely megelégedéssel vette tudomásul, hogy Trump nyersen beszél , s amelyet zavar, hogy az eddigi vezetők politikai korrektsége az Egyesült Államok igazi problémáit megkerüli - mutatott rá a Právo című baloldali cseh napilap.

A Jutarnji List című horvát liberális napilap Donald Trump a választókat a durvaságával és "hitelességével" nyerte meg címmel közölt kommentárt. Trumpot úgy is megválasztották az Egyesült Államok elnökének, hogy ellene kampányoltak a fősodrású médiák, a hollywoodi sztárok és énekesek, továbbá a gazdasági elemzők, valamint az ország külpolitikai szövetségesei is - írta a publicista, majd hozzátette: nyert, noha "minden civilizált ember elszörnyedt rasszista megnyilvánulásaitól, szexizmusától és hazugságaitól". "Trump azért diadalmaskodhatott, mert ellenfelei lebecsülték a mai nyugati ember mély frusztrációját, akik a magasabb GDP ellenére is rosszabbul élnek, mint szüleik" - emelte ki.

A Vecernji List című horvát napilap arról cikkezett: Trump egyáltalán nem forradalmár, hanem opportunista. Mindössze jól felmérte egyes csoportok elégedetlenségét, és hozzájuk címezte üzenetét. A lap újságírója szerint a Trump körül kialakult mozgalmat olyan emberek alkotják, akik a globalizáció áldozatai, miközben az elit megkérdőjelezetlenül elfogadta a globalizációt, mint valami elemi folyamatot, legyen szó az ipar kiszervezéséről az Egyesült Államokból, a liberális migránspolitikáról vagy akár az agresszív liberális morál előmozdításáról.

A liberális román Adevarul szerint Trump győzelme arra kényszeríti Romániát, hogy ne csak ígérje, hanem sürgősen döntsön is arról: védelmi költségeit a jövő évtől kezdődően a GDP két százalékára emeli.

A lap több véleménycikkének írója is arra számít, hogy Trump valóban ki akar egyezni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, leginkább az Iszlám Állam elleni eredményesebb fellépés érdekében, és egy ilyen alkunak könnyen az lehet az eredménye, hogy az Egyesült Államok kisebb-nagyobb teret enged Oroszország kelet-európai érdekeinek érvényesítéséhez, legalábbis nem fogja "automatikusan" magára vállalni a saját biztonságukért áldozni alig hajlandó NATO-szövetségesek védelmét.

A jobboldali Romania Libera szerint "nem akkora tragédia" Trump megválasztása, hiszen az amerikai demokratikus ellensúlyok rendszerében az elnök sem tehet meg bármit, ami eszébe jut. A szerző úgy véli: mondhat Trump, amit akar, Romániának csak az a fontos, hogy Washington ne vonja vissza katonai kötelezettségvállalásait.

A szlovák Hospodárské Noviny szerkesztőségi kommentárjában úgy vélte, hogy "sötét idők jönnek, és fekete humort hoznak". Az amerikai lakosság ebben a hangulatban "butaságok véletlen generátorát" emelte az elnöki székbe - áll a kommentárban. A piacokat Trump sem dönti be című írásában a lap úgy vélekedett: elnöklése idején Trump kevésbé lesz radikális, és éles kijelentései főleg a kampányküzdelem részének tekinthetők.

A pozsonyi Pravda szerint aki speciális esetként akar tekinteni az Egyesült Államokra, az "nem vette észre, mi zajlik körülötte itthon". A "lehető legjobb világban élünk" és a "nincs alternatíva" hazugsága kezdi felemészteni a liberális demokráciát, és a milliókat létbizonytalanságba döntő rendszer válsága hasonló politikai monstrumokat juttat hatalomhoz, mint száz évvel ezelőtt - áll az Amerikai lecke címmel megjelent kommentárban.

Az, hogy az ezredforduló populista generációjának egyik képviselője éppen az első számú demokratikus hatalomban győzött, a világot visszavetette a gorbacsovi idők elé - írta a liberális pozsonyi Sme. Szerinte a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások és a Lehman Brothers pénzintézet nemzetközi gazdasági válságot okozó összeomlása után Donald Trump megválasztása a harmadik "geopolitikai bomba", olyan veszély, amely maga alá temetheti világ rendjét és biztonságát.

Trump győzelmében talán nem is ő maga a legveszélyesebb, hanem az, hogy kiszabadulhat a szellem a palackból, és sértettségből táplálkozó politikája nyomán elszabadulhatnak az indulatok - írta a magyar nyelvű szlovákiai Új Szó. Szerinte "Trump győzelme egyúttal a hagyományos nyugati konzervatív-liberális értékrenden alapuló média bukása" is, aminek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy valóban szakadék tátong-e aközött, ahogyan ez a média a világot láttatja, illetve ahogyan az emberek többsége a hétköznapjait éli.

A szerbiai napilapok mindegyike Donald Trumpot ábrázoló címlappal jelent meg csütörtökön. A Politika című napilap emlékeztetett arra, hogy Tomislav Nikolic szerb államfő a republikánus elnökjelölt győzelmét követően úgy reagált: csak az nem számított erre az eredményre, aki csukott szemmel jár a világban. A szerb elnök szerint Donald Trump megválasztása változást hozhat az Egyesült Államok Szerbiához fűződő viszonyában.

A Blic felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb közvélemény szinte egységesen örült Donald Trump megválasztásának, aminek egyik legfőbb oka a Clinton-családdal szembeni ellenszenv, a NATO ugyanis Bill Clinton elnöksége idején indított légitámadást Jugoszlávia ellen. Emellett az is a republikánus politikus mellett szólt, hogy kampánya során mindvégig az Oroszországhoz fűződő kapcsolat javításáról beszélt, Moszkvát és Belgrádot pedig történelmi, vallási és kulturális hagyományok kötik össze. "Biztos vagyok abban, hogy Donald Trump ellátogat Szerbiába" - hangsúlyozta az újságnak Ivica Dacic szerb külügyminiszter, és ha állítása igaznak bizonyul, három évtized után látogathat ismét az országba amerikai elnök.

A Danasnak nyilatkozó szakértők szerint viszont egyelőre nem lehet tudni, milyen lesz Donald Trump külpolitikája, de a térség már régen kiesett az Egyesült Államok figyelmének központjából.

A spanyol lapok közül a baloldali El Paísben megjelent szerkesztőségi véleménycikk úgy vélte, illúzió lenne azt gondolni, hogy elnökként Trump "újrafogalmazza magát", és moderált vezető lesz, aki tiszteletben tartja a vallási, faji, ideológiai különbségeket. "A Fehér Házig vezető útját szegélyező ígéretek és fenyegetések súlyosak és riasztóak. A tisztességeses embereknek - az Egyesült Államokban vagy azon kívül - egyesülniük kell, és határozott, nyílt, elutasító üzenetet kell küldeniük Trump minden olyan szándékával szemben, amellyel átgázolna az amerikaiak alapvető jogain" - írta a lap. Hozzátette: "Nem bízunk Trumpban, de hiszünk az amerikai demokrácia erejében, és abban (..), hogy az egyetlen lehetséges uralom a törvényé". Teljes határozottsággal kell követelni, hogy az Egyesült Államok külpolitikája ne vesse vissza évtizedekkel a nehéz munkával elért politikai, gazdasági és biztonsági kompromisszumokat - szögezte le az El País.

Az ABC című országos konzervatív spanyol napilap szerint a republikánus jelöltre azok az amerikaiak voksoltak, "akik nem szerepelnek az útikönyvekben", ugyanakkor nem igaz, hogy győzelmét a vidéki, kevéssé tájékozott amerikaiaknak köszönheti, hiszen olyan államokban is győzött, mint Florida vagy Pennsylvania. Az ABC hangsúlyozta: el kell fogadni, hogy az Egyesült Államokban akarat volt a változásra, amit jobban képviselt Trump, mint Clinton, jobban képviselt a republikánus párt, mint a demokrata párt. Utóbbit a lap a gazdagok, az establishment, a Wall Street és a keleti parti városi arrogancia pártjaként jellemezte.

Az ABC szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatában új fejezet nyílik, "a washingtoni ernyő" várhatóan zártabb lesz, ami határozottabb elköteleződést követel az európaiaktól védelmi politikájukban és gazdaságuk versenyképességében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!