Nagyvilág

2016.11.18. 23:23

A DNS-vizsgálat megerősítette Lech Kaczynski néhai lengyel elnök azonosságát

Varsó - Krakkóban pénteken visszatemetik a hét elején exhumált Kaczynski elnöki házaspár földi maradványait, miután nem hivatalos sajtóértesülések szerint a vizsgálatok során vett DNS-minta megerősítette a 2010. áprilisi szmolenszki légikatasztrófában életét vesztett államfő azonosságát.

Varsó - Krakkóban pénteken visszatemetik a hét elején exhumált Kaczynski elnöki házaspár földi maradványait, miután nem hivatalos sajtóértesülések szerint a vizsgálatok során vett DNS-minta megerősítette a 2010. áprilisi szmolenszki légikatasztrófában életét vesztett államfő azonosságát.

A krakkói Wawel-székesegyház kriptájában nyugvó Lech Kaczynski és felesége, Maria exhumálása az első volt a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, melyek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket vizsgálják, amelyeknek 2010-ben Oroszországból hazaszállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel.

A Kaczynski házaspár maradványait a krakkói Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetében egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel vizsgálta, a jelentés mintegy 4 hónap múlva várható.

Csütörtökön a lengyel sajtó széles köre idézte az RMF FM kereskedelmi rádió nem hivatalos értesüléseit, melyek szerint a boncolás során vett DNS-minták megerősítették Lech Kaczynski azonosságát. Az RMF FM szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy az elnöki házaspár "a közlekedési katasztrófákra jellemző többszörös sérülést szenvedett". Maria Kaczynska holtteste vizsgálatának eredményéről nincsenek értesülések.

A következő két kihantolás a jövő héten esedékes. A lengyel ügyészség által elrendelt exhumálások célja, hogy megállapítsák a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések hiányosságait is.

Az exhumálásoktól azt is várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg elcseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Maria és Lech Kaczynski esetében a kommentátorok nem tartották valószínűnek a téves azonosítást.

A péntek esti temetési szertartás magánjellegű lesz, de katonai tiszteletadás mellett tartják meg. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be, a néhai elnök ikertestvérén, Jaroslaw Kaczynskin, valamint az elnöki házaspár lányán, Marta Kaczynskán kívül jelen lesz több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda államfő és Beata Szydlo kormányfő is.

A Kaczynski házaspár koporsóit egy új, e héten készült márvány szarkofágba helyezik. Az eredeti alabástrom szarkofág ugyanis a felnyitáskor megrepedt, mert nem úgy tervezték, hogy felbontható legyen. Az új, felnyitható szarkofágot fehér márványkőből faragták, új eleme többek között az oldalán elhelyezett lengyel címer lesz, mely Marek Moderau neves lengyel szobrász műhelyében készült.

Maria és Lech Kaczynski 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében haltak meg, amikor lezuhant az

az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!