Nagyvilág

2016.08.12. 02:17

Amerikai elnökválasztás - Egyes elemzők szerint Donald Trump már a választási vereségre készül

Washington - Egyes elemzők szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt már a választási vereségre készül, mert televíziós megnyilatkozásaiból ez látszik kirajzolódni.

Washington - Egyes elemzők szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt már a választási vereségre készül, mert televíziós megnyilatkozásaiból ez látszik kirajzolódni.

Csütörtökön délelőtt, a lakásépítők szövetségének floridai rendezvényén Trump különösen csapongott beszédében és rendkívül fáradtnak, csaknem enerváltnak látszott.

Politikai elemzők - a CNN hírtelevízióban és az MSNBC televízióban - értékelve a republikánus elnökjelölt csütörtöki megnyilatkozásait, arra hívják fel a figyelmet, hogy Donald Trump mintha már a várható választási vereségre készülne. Floridai beszédében kifejezetten kedvetlennek és érdektelennek mutatkozott, reggeli telefonos tévéinterjújában pedig - amelyet a CNBC televíziónak adott - először pendítette meg, hogy vereséget szenvedhet a novemberi elnökválasztáson. Igaz, azt mondta, ha veszít, akkor ennek oka a "politikai korrektsége" lesz, de azt fejtegette, nincs is szüksége arra, hogy elnöknek válasszák, s ha vereséget szenvedne, akkor legalább - hosszú vakáció után - visszatérhet a régi kényelmes és jó életéhez. "Nem ezt akarom, szerintem győzünk, de majd meglátjuk" - fogalmazott a republikánusok elnökjelöltje. Egyben megismételte, hogy szerinte a választásokat elcsalják majd - márpedig egyes szakértők szerint ezzel is az esetleges vereségre készül, már előre azt magyarázza.

Donald Trump népszerűsége és elfogadottsága az elmúlt két-három hétben meredeken zuhant a közvélemény-kutatások adatai szerint. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt jelenleg a választás szempontjából kulcsállamnak számító valamennyi szövetségi államban vezet, Wisconsin államban például megháromszorozta támogatói lélekszámát, és immár tizenöt százalékkal, 52:37 arányban vezet Donald Trump előtt. A Politico című lap elemzése szerint Trumpnak külön fejfájást okozhat, hogy a republikánusok és a republikánusokkal rokonszenvezők nem olyan lelkesek és motiváltak, mint a korábbi, tekintélyes republikánus elnökjelöltek esetében, miközben Hillary Clinton támogatói és a Demokrata Párt szavazótábora sokkal lelkesebben készül a választásra, mint Trump hívei.

Csütörtökön egyébként a CNN hírtelevízió honlapján rövid ideig - fizetett hirdetésként - jelen volt egy felhívás, amely Jeb Bush volt floridai kormányzó és volt republikánus elnökjelölt-aspiráns újbóli elnökjelöltségét szorgalmazta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!