Nagyvilág

2016.07.15. 14:18

Nizzai terrortámadás - Khan: "áttekintik" a londoni biztonsági intézkedéseket

London - A nizzai terrortámadás nyomán a hatóságok "áttekintik" a Londonban érvényes biztonsági intézkedéseket - mondta pénteken a londoni polgármester.

London - A nizzai terrortámadás nyomán a hatóságok "áttekintik" a Londonban érvényes biztonsági intézkedéseket - mondta pénteken a londoni polgármester.

Sadiq Khan, aki a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtéren tett látogatást, újságíróknak elmondta: szeretné biztosítani a londoniakat arról, hogy ő és a Scotland Yard főparancsnoka, Bernard Hogan-Howe mindent megtesznek a főváros lakóinak biztonsága érdekében.

Sadiq Khan részletek nélkül hozzátette, hogy a csütörtök esti nizzai terrortámadás nyomán elrendelte a londoni biztonsági intézkedések áttekintését.

A londoni polgármester "beteg, elvetemült egyéneknek" nevezte azokat, akik a nizzaihoz hasonló terrorcselekményekre képesek, és kijelentette, hogy általuk vallott "mérgező, kifacsart ideológia nem fog győzni sem Franciaországban, sem Londonban, sem másutt".

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a készültségi szintet azonban a legutóbbi franciaországi és belgiumi terrortámadások után sem léptették életbe.

David Cameron előző brit miniszterelnök, aki a héten távozott tisztségéből, utolsó alsóházi felszólalásában részletek nélkül elmondta, hogy az elmúlt 18 hónapban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Boris Johnson brit külügyminiszter pénteken közölte, hogy a brit konzuli hatóságok eddigi értesülései szerint egy brit állampolgár is megsérült a nizzai terrortámadásban.

Hozzátette: Nagy-Britannia párizsi nagykövetségén válságközpont alakult, amelytől a Nizzában tartózkodó brit állampolgárok szükség esetén segítséget kérhetnek.

Péntekre összehívták a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét (COBRA). E testület értekezleteiről rendszerint nem hoznak nyilvánosságra részleteket.

Pénteken felvonták és félárbócra eresztették a francia nemzeti lobogót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületén.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!