Nagyvilág

2016.07.07. 23:38

Az amerikai elnököt mélységesen aggasztják az elmúlt napok rendőri túlkapásai

Washington - A Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama amerikai elnököt aggasztják az Egyesült Államokban megszaporodott rendőri túlkapások.

Washington - A Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama amerikai elnököt aggasztják az Egyesült Államokban megszaporodott rendőri túlkapások.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest órákon belül reagált a csütörtök reggel Minnesotában elkövetett rendőri túlkapásra. Azt mondta, hogy az elnököt "mélyen aggasztják" a rendőrök lövöldözéseiről érkező jelentések. Hozzátette, hogy az incidenseknek "nem szabad éket verniük a helyi közösségek és a védelmükre hivatott rendfenntartó erők közé".

Csütörtök reggel Minnesotában, kedden pedig Louisianában lőttek agyon rendőrök - igazoltatás vagy más rendőri intézkedés közben - védtelen állampolgárokat. A rendőrök mindkét esetben fehér, az áldozatok pedig afroamerikai férfiak voltak.

Minnesotában a rendőr egy közlekedési lámpánál igazoltatta a 32 éves, fekete bőrű Philando Castile-t, s amikor a férfi a jogosítványáért és az autó dokumentumaiért nyúlt, lelőtte, mert állítólag azt hitte, hogy az autóban lévő fegyvert akarja használni. Castile a helyszínen meghalt.

A minnesotai kormányzó hivatala előtt az incidens után tüntetés kezdődött, Mark Dayton kormányzó pedig bejelentette: szövetségi vizsgálatot is kért. Közleményében Dayton megemlítette, hogy az ügyről telefonon egyeztetett Denis McDonough-val, a Fehér Ház igazgatójával.

Washingtonban a szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy foglalkozik a minneapolisi tragédiával, de nem közölte, hogy indul-e szövetségi nyomozás.

A kedden, a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban történt rendőri túlkapás ügyben már folyik a szövetségi vizsgálat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!