Nagyvilág

2016.05.28. 20:14

Bemutatták Canterburyben Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéjét

Canterbury - Bemutatták szombaton Canterbury székesegyházában, több mint nyolc évszázaddal ezelőtti mártírhalálának helyszínén Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Canterbury - Bemutatták szombaton Canterbury székesegyházában, több mint nyolc évszázaddal ezelőtti mártírhalálának helyszínén Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Canterbury egykori érsekének relikviáját emlékező ceremónia keretében az ősi katedrális főoltárán helyezték el.

Az ereklye a hagyományos 2,5 kilométeres zarándokútvonalon, a város határában álló Szent Mihály-templomból érkezett szombat este több száz zarándok, köztük magyar cserkészek kíséretében.

Jelen volt a menetben és a székesegyházbeli ünnepi szertartáson Szabadhegy Péter, Magyarország londoni nagykövete, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök.

Az 1170. december 29-én Canterbury katedrálisában meggyilkolt Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött relikviája vasárnapig lesz látható a székesegyházban, utána visszatér Magyarországra.

A szombati ceremónia a londoni magyar nagykövetség által szervezett egész heti nagyszabású Becket-rendezvénysorozat záróeseménye volt.

Az esztergomi relikviát hétfőn a Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában fogadták. A londoni székesegyházban Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutatott be Áder János köztársasági elnök és Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága jelenlétében.

Az esztergomi relikviát a hétfő esti szentmise előtt elhelyezték a katedrális oltárán, az Angliában őrzött Becket-relikviákkal együtt.

Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyét a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadta ünnepélyes szertartással, szintén Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Pénteken az anglikán érseki palotában tartottak szimpóziumot Becket Szent Tamás életéről. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője is részt vett.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek egy időben folytatott tanulmányokat Párizsban, és amikor a II. Henrik angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban. Ereklyéjét, amely feltételezhetően a XVI. században került Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el.

Becket Szent Tamás ünnepnapján, december 29-én Esztergomban minden évben Nagy-Britannia magyarországi diplomáciai képviseletével együtt emlékeznek Canterbury vértanú érsekére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!