Nagyvilág

2016.05.25. 11:37

A Konstantini Szent György Lovagrend kitüntette Áder Jánost Londonban

London - A Konstantini Szent György Lovagrend Nagykeresztje kitüntetést vehette át a rend kedd esti londoni ünnepi rendezvényén Áder János köztársasági elnök.

London - A Konstantini Szent György Lovagrend Nagykeresztje kitüntetést vehette át a rend kedd esti londoni ünnepi rendezvényén Áder János köztársasági elnök.

Az államfő kétnapos londoni látogatásának záróeseménye volt az ősi lovagrend angliai és írországi delegátusa, Sir Anthony Bailey által adott díszvacsora.

A szerda hajnalba nyúló rendezvényen, amelyet a citybeli Draper s Hall dísztermében tartottak több száz meghívott vendég jelenlétében, Áder János felszólalásában kifejtette: olyan nemzetet képvisel, amely az angolokhoz hasonlóan büszke a hagyományaira, és meggyőződéssel hisz abban, hogy a múltja nemcsak a történelemkönyvek lapjaira tartozik, hanem képességeiben, vágyaiban, céljaiban él tovább.

Ennek jegyében hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban éppen a magyarok verték az első szöget a kommunista diktatúra koporsójába, a világtörténelem egyik leggyilkosabb gépezete ellenében próbálva megvédeni Európa egyik legősibb értékét, a szabadságot - mondta a köztársasági elnök.

Áder János szerint az egyenlőtlenek harcában a magyar nemzet nem győzhetett, de tragikusan szép példáját adta annak, hogy jó ügy érdekében olykor a reménytelen harcot is vállalni kell.

A magyar államfő azon a nagyszabású rendezvénysorozaton is részt vett londoni látogatása során, amelynek keretében bemutatták Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

A londoni magyar nagykövetség által szervezett programsorozat első napján, hétfőn Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Áder János jelenlétében szentmisét mutatott be a Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, ahol a szertartás idejére elhelyezték Becket Szent Tamás ereklyéjét.

Kedden a Westminster-apátságban, az anglikán egyház londoni koronázó főtemplomának oltárán is elhelyezték Becket Szent Tamás Esztergomból hozott relikviáját.

Az apátságot kedd este Áder János is felkereste, és megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

A köztársasági elnök előzőleg David Cameron brit kormányfővel tartott kétoldalú megbeszélést a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, elsősorban környezetvédelmi kérdésekről. A találkozó után Áder János magyar újságíróknak elmondta: felvetette Cameronnak - és felvetése kedvező hozzáállásra talált -, hogy a párizsi klímacsúcson elért megállapodás lendületét felhasználva, a világ tíz legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó országa, köztük Nagy-Britannia a következő három évben külön tárgyalásokat folytathatna, amelynek eredményeként a párizsi megállapodásban foglaltaknál is ambiciózusabb javaslattal állhatnának elő az első felülvizsgálati időpontra.

Felvetette annak lehetőségét is, hogy a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) koordinálásával akár a hét vezető ipari hatalom (G7), akár a húsz legnagyobb ipari és feltörekvő gazdaság (G20) egyesítse kutatásait az alternatív energiaforrások felhasználásával megtermelt fölös energia költséghatékony és környezetbarát tárolásának technikai megoldására.

A brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás röviden került szóba. Cameron kifejtette a megbeszélésen, hogy az új felmérések alapján a bennmaradást pártolók vannak többségben. A brit kormányfő bízik abban, hogy a népszavazás eredményében is a mostani felmérések tükröződnek majd - mondta a megbeszélés után Áder János.

- MTI, Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!