Nagyvilág

2016.03.17. 21:59

Újabb szexuális bántalmazási ügyben támadják a lyoni érseket

Párizs - Egy újabb szexuális bántalmazással gyanúsított pap ügyében merült fel csütörtökön Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, a 65 éves Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a neve, akit pedofil papok áldozatai már megvádoltak azzal: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

Párizs - Egy újabb szexuális bántalmazással gyanúsított pap ügyében merült fel csütörtökön Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, a 65 éves Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a neve, akit pedofil papok áldozatai már megvádoltak azzal: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

A Le Parisien című fővárosi napilap azt állította, hogy az érsek három évvel ezelőtt egy olyan papot helyezett magasabb pozícióba, akiről tudta, hogy felnőtt korú diákok ellen elkövetett szexuális bántalmazások miatt elítélték.

A most 55 éves pap 2007-ben másfél éves börtönbüntetést kapott felfüggesztve, s a dél-franciaországi Rodez egyházkerületéből áthelyezték Lyonba, ahol először segédlelkészként, majd papként dolgozott, 2013-ban pedig Philipe Barbarin esperesnek nevezte ki.

A francia katolikus egyház közleményében arra emlékeztetett, hogy ennek az ügynek semmi köze az elmúlt hetekben kirobbant pedofil botrányhoz, és azt is vitatta, hogy a papot "kinevezték" volna.

A francia kormány részéről ugyanakkor Juliette Méadel államtitkár a Le Parisienhez hasonlóan lemondásra szólította fel a lyoni érseket.

Manuel Valls kormányfő már pénteken azt kérte a bíborostól, hogy a kirobbant ügyek miatt "vállalja a felelősséget".

"Ez már túl sok ügy. Barbarin bíborosnak le kell mondania a hivataláról" - mondta Odon Vallet vallástörténész a Le Parisiennek. Szerinte a francia egyház meggyengülhet a sorozatos botrányokban.

A első ügynek - amely egy hónapja került nyilvánosságra - a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb, 25 évvel ezelőtti üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelőséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!