Nagyvilág

2016.03.19. 19:02

Hivatalosan is döntött a Most-Híd: belép a szlovák kormányba

Prága/Pozsony - A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa - közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Prága/Pozsony - A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa - közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. "Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni" - jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte: mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, s ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, amely szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.

A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk - Néppárt, jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival az egyik oldal sem akar közösködni.

A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.

Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

"A puding próbája az evés" - jelentette ki Bugár arra válaszolva, milyen biztosítékok vannak a Híd által meghatározott prioritások teljesítésére. "A jövő attól függ, mit sikerül teljesíteni programunkból. Ha nem tudjuk teljesíteni programpontjainkat, tudjuk, mit kell csinálnunk" - szögezte le. Arra kérte az embereket, hogy a program teljesítése alapján mondjanak majd ítéletet a Most-Hídról.

Arra a kérdésre, nem zavarja-e a Híd pártot az, hogy Ján Slota, az SNS korábbi elnöke gyakran támadta a magyarokat, és nem vár-e el ezért bocsánatkérést Andrej Danko, az SNS mai elnöke részéről, Bugár kifejtette: nem lehet bocsánatkérést követelni attól, aki nem sértett meg senkit, Danko nem lehet felelős Slotáért. Bugár szerint a Most-Híd prioritásai kisebbségi téren is bekerültek a koalíciós dokumentumba, s most ki kell várni, hogyan sikerül ezeket megvalósítani.

Bár a sajtótájékoztatón a pártvezetők erről konkrétan nem beszéltek, Simon Zsolt, a párt egyik alelnöke és egyik alapítója, volt földművelésügyi miniszter a döntés után bejelentette: távozik a pártból, és ebből kifolyólag a parlamenti frakciónak sem lesz tagja. Simon egyike azoknak pártvezetőknek, akik ellenzik a Híd kormánytagságát. Bugár a sajtóértekezleten igyekezett minimalizálni ezt a vitát. "Miért hallgassak egy ember véleményére, ha az OT-ben 41-en támogatták a lépést" - magyarázta a pártelnök. "Számomra az a fontos, hogy példáját mások nem követték" tette hozzá.

A várhatóan Robert Fico, a Smer elnöke vezette új 15 tagú kabinetben a vegyes pártnak két miniszteri tárcája és öt államtitkára lesz. A pártelnök konkrét neveket ezúttal sem mondott. Hivatalosan nem megerősített értesülések szerint az igazságügyi minisztérium élére Lucie Zitnanskát, míg a környezetvédelmi tárca élére Solymos Lászlót jelöli majd a párt. Bugár szerint ez a pártelnökség jogköre, s a nevek néhány napon belül ismertek lesznek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!