Nagyvilág

2016.03.23. 09:11

Brüsszeli robbantások - A belga lobogó színeivel világítják ki a Világkereskedelmi Központ helyén épített torony antennáját

Washington - A belga nemzeti színekkel világítják meg New Yorkban a Világkereskedelmi Központ helyén lévő torony antennáját. Eközben az amerikai elnökjelölt-aspiránsok újabb nyilatkozatokban fejtették ki álláspontjukat a brüsszeli terrorakciók kapcsán.

Washington - A belga nemzeti színekkel világítják meg New Yorkban a Világkereskedelmi Központ helyén lévő torony antennáját. Eközben az amerikai elnökjelölt-aspiránsok újabb nyilatkozatokban fejtették ki álláspontjukat a brüsszeli terrorakciók kapcsán.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Központ helyén emelt, Szabadság Toronyként is emlegetett építményt fekete, sárga és vörös színekkel - a belga nemzeti lobogó színeivel - világítják meg. "Mély szolidaritásunkat fejezzük ki a belga néppel" - fogalmazott a kormányzó, s hozzátette, hogy a tragédia "igazán ördögi emberek" műve volt.

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok egymás után tesznek nyilatkozatokat, adnak interjúkat. Valamennyien elítélik a brüsszeli terrortámadásokat, de az Egyesült Államokban foganatosítandó biztonsági intézkedésekről eltérő a véleményük.

Az arizonai kampánykörúton lévő Hillary Clinton interjúkat adott az ABC és a CNN televíziónak is, s megerősítette, hogy a terrorizmus ellen közösen kell fellépnie az Egyesült Államoknak és Európának, s ebben nagyon fontos szerepet kell vállalnia a NATO-nak. Clinton ezzel egyúttal reagált Donald Trump hétfői megjegyzésére: a republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanis azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene szerepvállalását a NATO-ban. Clinton az ABC-nek adott interjújában megerősítette, hogy szükség van a biztonsági intézkedések erősítésére az Egyesült Államokban is, ám nem értett egyet azzal, hogy az amerikai határokat le kellene zárni. Kifejtette, hogy általában a vallást - jelen esetben az iszlám vallást - nem lehet bűnössé tenni. "Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és szélesítenie kell stratégiáját az Iszlám Állam ellen" - szögezte le Hillary Clinton.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok, miután első nyilatkozataikban kifejezték együttérzésüket a terrorcselekmények áldozataival és hozzátartozóikkal, újabb megszólalásaikban változásokat szorgalmaztak az amerikai politikában. Trump az egyik interjújában megismételte: a Brüsszelben történtek megerősítették benne a meggyőződést, hogy a vízbefojtás imitálásával végzett - és az amerikai törvények szerint kínzásnak minősülő és ezért be is tiltott - kihallgatási "technika" fontos és ismét bevezetendő. S bár ezúttal nem mondta azt, hogy nem szabad muszlim vallású embereket beengedni az Egyesült Államokba, de leszögezte: "nagyon meg kell nézni, kit engedünk be". Trump az amerikai határok további megerősítése mellett érvelt.

A másik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor - miután a közösségi oldalán részvétét nyilvánította a brüsszelieknek és azt ígérte, hogy elnökként ő képes lesz legyőzni a radikális iszlámot -, a Capitoliumban tartott sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy Obama elnök azonnal térjen haza Kubából vagy azonnal utazzon Brüsszelbe. "Miközben barátainkat és szövetségeseinket iszlám terroristák támadták meg, Obama elnök baseball-meccset néz Castróval" - fogalmazott a texasi szenátor. Követelte egyúttal a szíriai muszlim menekültek amerikai befogadását előirányzó kormányzati terv felfüggesztését, s azt, hogy a rendőrség kapjon különleges felhatalmazást a terrorizmus elleni harchoz. E felhatalmazásnak a részleteiről azonban a texasi politikus nem beszélt.

A belgiumi merényletekben legalább kilenc amerikai állampolgár sebesült meg, jó részük mormon misszionárius. Három misszionárius - a mormon egyház utahi közleménye szerint - nagyon súlyos állapotban van. Közben John Kirby külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy az illetékesek még mindig dolgoznak azon, hogy véglegesítsék az amerikai áldozatok számát.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden szolidaritásáról biztosította a belga népet és kormányt. Egyben leszögezte: bizonyos benne, hogy "mind Belgium, mind az Európai Unió továbbra is az emberi jogok, a demokrácia és a békés együttélés melletti őszinte kiállással reagál majd mindarra a gyűlöletre és erőszakra, amelynek ma áldozataivá váltak."

- MTI, Járai Judit -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!