Nagyvilág

2016.02.22. 19:39

Illegális bevándorlás - Macedónia és Szerbia egyaránt tagadja, hogy korlátozó intézkedéseket vezetett volna be

Belgrád/Szkopje - Ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg hétfőn a macedón és a szerb sajtóban arról, hogy a két ország lezárja, illetve lezárta-e határait az Afganisztánból érkező migránsok előtt; mindkét ország tagadja, hogy korlátozó intézkedéseket vezetett volna be, a görög hatóságok szerint viszont nem engedik át az afgánokat a határon.

Belgrád/Szkopje - Ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg hétfőn a macedón és a szerb sajtóban arról, hogy a két ország lezárja, illetve lezárta-e határait az Afganisztánból érkező migránsok előtt; mindkét ország tagadja, hogy korlátozó intézkedéseket vezetett volna be, a görög hatóságok szerint viszont nem engedik át az afgánokat a határon.

Az egyet nem értés már a hét végén megkezdődött, amikor a görög hatóságok beszámolói szerint Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat, illetve szíriaiakat engedett át. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt tette. A helyszíni beszámolók szerint a lezárás miatt hétfőn több mint ötezren várakoztak a görög oldalon anélkül, hogy tudnák, tovább mehetnek-e, és ha igen, mikor.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter vasárnap azt mondta, Szerbia nem vezetett be ilyen intézkedéseket, Belgrád nem is hoz ilyen döntéseket, a migránsok belépéséről elsősorban Ausztria és Szlovénia dönt. Ez utóbbit erősítette meg a szerb rendőrség megbízott igazgatója is. Vladimir Rebic kiemelte: Szerbia határait nem zárták le, csupán szigorítottak az ellenőrzésen, és az országba csak érvényes úti okmányokkal léphetnek be az emberek.

A térség rendőrfőnökeinek csütörtöki megállapodása értelmében hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be a migránsok Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják.

A macedón külügyminisztérium hétfői közleménye azonban a szerb és a görög információknak is ellentmond. Eszerint Szkopje nem akarja és nem is fogja lezárni határát a migránsok előtt, továbbra is átfogó intézkedéseket sürget a migránsválság kezelését illetően. Macedónia célja az, hogy meggátolja az illegális határátlépéseket, és bepótolja mindazt, "amit a görög szigeteken nem végeztek el".

A macedón külügyminisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy csak a háborús övezetből érkezők mehetnek tovább, hiszen - mint fogalmaz - "nem lehet egy kalap alá venni azokat, akik a háború elől menekülnek azokkal, akik a válságot arra akarják használni, hogy eljussanak valamelyik európai országba".

Szkopje azt is közölte: a horvát hatóságoknak bizonyára felfedték, hogy kik a gazdasági bevándorlók, ezért visszaküldték őket Szerbiába, a szerb hatóságok pedig erre adott válaszként nem engedik tovább az afgánokat.

A közlemény szerint csökkent a migrációs nyomás Macedónia déli határán, de ennek oka nem az időjárás, hanem a szigorított ellenőrzés.

A szerb hatóságok adatai szerint péntektől vasárnapig az országba 1769 közel-keleti migráns lépett be Macedónia és Bulgária felől. Hétfőn sokkal kevesebben érkeztek, a szerb-macedón határ melletti presevói befogadóközpontban a helyi segélyszervezetek közlése szerint csupán 120 embert regisztráltak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!