Nagyvilág

2015.10.14. 08:16

Illegális bevándorlás - Spiegel Online: Merkel nem fordítaná vissza az Ausztriából érkező menedékkérőket

Berlin - Angela Merkel német kancellár támogatja a tranzitzónák kialakítását a határ térségében, de elutasítja azt a felvetést, hogy tagadják meg a belépést az Ausztriából érkező menedékkérőktől. A kancellár erről a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának keddi berlini ülésén beszélt résztvevők beszámolói szerint - írta a Spiegel Online hírportál.

Berlin - Angela Merkel német kancellár támogatja a tranzitzónák kialakítását a határ térségében, de elutasítja azt a felvetést, hogy tagadják meg a belépést az Ausztriából érkező menedékkérőktől. A kancellár erről a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának keddi berlini ülésén beszélt résztvevők beszámolói szerint - írta a Spiegel Online hírportál.A frakcióülésen számos képviselő sürgette a határok alaposabb és keményebb védelmét.

Németország nem kapitulálhat, "nem lobogtathatjuk a fehér zászlót" - hangoztatta a CDU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Clemens Binninger. A frakcióvezetés becslése szerint a 310 fős képviselőcsoport nagyjából ötöde osztja ezt az álláspontot.

Többen azt mondták, hogy az Ausztriából érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Ez a nézet hosszabb ideje jelen van a konzervatívok körében, az így vélekedők arra hivatkoznak, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások alapján Németország nem illetékes az Ausztriából átkelő menedékkérők ügyében.

Angela Merkel határozottan elutasította a felvetést. A balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket - figyelmeztetett a kancellár.

Rámutatott, hogy ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie, holott az EU még csak most kezdett hozzá az útvonal megelőző szakaszán fekvő - EU-n kívüli - országok, Szerbia és Macedónia stabilizálásához.

A menekültválság megoldásának lehetőségeit Németországon és Európán túl is kutatni kell, és a menedékkérők számának csökkentéséhez cselekedni kel az Európai Unió határain kívül is - hangsúlyozta Angela Merkel.

Elmondta, hogy a hét végi törökországi tárgyalásain arra törekszik majd, hogy kevesebb menekült induljon el Törökországból az EU-felé. Azt azonban nem lehet tudni előre, hogy ezt mennyi idő alatt lehet elérni.

Thomas De Maiziere belügyminiszter a frakcióülésen kiemelte: gyengítené a kormány tárgyalási pozícióját, ha Németország megjelölné, hogy hol húzódik menekültügyi befogadóképességének felső határa

Az Angela Merkel vezette CDU és a szövetségi kormány menekültpolitikáját hetekig élesen bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette bajor testvérpárt, a CSU közös Bundestag-frakciója több órás vitát tartott a menekültválságról.

A képviselőcsoport egységesen kiállt a menekültügyi rendszer reformja mellett. Az átalakításokról szóló kormányzati előterjesztésekről csütörtökön szavaz a Bundestag.

Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy Angela Merkel vasárnap Törökországban tárgyal Ahmet Davutoglu kormányfővel és Recep Tayyip Erdogan államfővel.

A kormányszóvivő bejelentése szerint a találkozók helyszíne Ankara. Kedden Steffen Seibert pontosította közlését, e szerint a megbeszéléseket nem Ankarában, hanem Isztambulban tartják.

- Bálint Marcell, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!