Nagyvilág

2015.09.22. 22:15

Illegális bevándorlás - Seehofer: ez a hét az utolsó esély az ellenőrzés visszaszerzésére

Berlin, 2015. szeptember 22., kedd (MTI) - Az európai menekültválságban ez a hét az utolsó esély a folyamatok fölötti ellenőrzés visszaszerzésére Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint.

Berlin, 2015. szeptember 22., kedd (MTI) - Az európai menekültválságban ez a hét az utolsó esély a folyamatok fölötti ellenőrzés visszaszerzésére Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint.

A konzervatív CSU elnöke kedden a párt tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozása előtt a bajorországi - egykori benedekrendi - Banz kolostornál (Kloster Banz) adott nyilatkozatában kiemelte: meg kell ragadni a "Németországnak és Európának megadatott utolsó esélyt", hogy nemzetközi együttműködéssel kezelhetővé váljék a menekültprobléma.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a CSU amerikai mintára egy kontingenseken alapuló megoldást javasol, ami azt jelenti, hogy csak az előre meghatározott számban lehet menekülteket befogadni.

Az egykori kolostorban kialakított oktatási központban csütörtökig tartó tanácskozást megnyitó beszédében Seehofer - a dpa hírügynökség résztvevők beszámolóira hivatkozó jelentése szerint - hangsúlyozta: nem Bajorország lesz az utolsó olyan német tartomány, amely a végsőkig kitart a szabályok mellett, ha nem sikerül döntéseket hozni a szerdai soron kívüli brüsszeli uniós csúcson, illetve a német szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek csütörtöki berlini megbeszélésén. Nem részletezte viszont, hogy mit kellene tenni, ha nem hoz áttörést a szerdai és a csütörtöki találkozó.

Horst Seehofer az eddiginél is élesebben bírálta a berlini vezetést a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember elején hozott döntés miatt. Azt mondta: "a szabályokat Németország helyezte hatályon kívül", és miközben Bajorország kapacitásait túlterheli a menekültek áradata, Berlinből csak "meleg szavakat" hallani, és azt tapasztalni, hogy "haszontalan látogatásokat tesznek". Seehofer ezzel minden bizonnyal a testvérpárt CDU elnöki posztját is betöltő Angela Merkel kancellár nyilatkozataira és menedékkérőket befogadó fővárosi intézményekben tett látogatásaira utalt.

Az EU-ban vissza kell térni az együttműködéshez és a szolidaritáshoz, Németországban pedig ki kell alakítani a "felelősségvállalás közösségét", mert "nem lehet az a munkamegosztás, hogy egyesek csak az erkölcsért és az emberségességért felelnek, és a többiek dolgoznak és gondoskodnak az erőforrásokról" - mondta Horst Seehofer.

A bajor kormányfő a BR hírportálján közölt beszámoló szerint azt is elmondta, hogy a menekültek beáramlásának korlátozásához helyre kell állítani az uniós külső határok ellenőrzését. Ehhez pedig "szükségünk van Magyarországra" - hangsúlyozta Horst Seehofer, akinek meghívására Orbán Viktor miniszterelnök szerdán részt vesz a tanácskozáson.

A bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának vezetője, Thomas Kreuzer egyebek között arról beszélt: elfogadhatatlan, hogy a biztonságos balkáni országokból érkezett menekültek hulláma után most még a háborús övezeteken kívüli, biztonságos táborokból is özönlenek a menekültek Németországba.

Meg kell találni az eszközöket ennek a folyamatnak a feltartóztatásához, hiszen "ezek az emberek már biztonságban voltak" - hangoztatta Thomas Kreuzer a br.de beszámolója szerint.

A CSU a honlapján egyebek mellett beszámolt arról, hogy a frakcióvezető a zárt ajtók mögött zajló tanácskozáson bemutatta a Sat1 Bayern televízió felmérést, amely szerint a megkérdezettek 51 százaléka "nagyon aggódik", vagy "nagyon erősen aggódik" a menekültek beáramlása miatt. Nem kell "prófétának" lenni annak meglátásához, hogy ez az aggodalom még tovább erősödik és terjed majd - mondta Kreuzer.

Bajorország többszörösen nehéz helyzetben van, mert ennél a tartománynál éri el Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger felől észak felé igyekvő menekültek áramlása, ráadásul a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján gondoskodnia kell a menedékkérők 15 százalékának ellátásáról. Ezzel Bajorország a második helyen áll a 16 tartomány sorában a menedékkérők 21 százalékát befogadni és ellátni köteles Észak-Rajna-Vesztfália után.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!