Nagyvilág

2015.09.16. 09:09

Illegális bevándorlás - Rostowski: racionális a keleti uniós tagállamok migrációs politikája

Brüsszel, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A keleti uniós tagállamok migrációs politikája határozott, a saját érdekeiket szolgálja, racionális és összhangban van azzal, ahogyan más tagállamok reagáltak, amikor arra szólították fel őket, hogy legyenek szolidárisak - írta a Financial Times szerdai számában Jacek Rostowski korábbi lengyel pénzügyminiszter.

Brüsszel, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A keleti uniós tagállamok migrációs politikája határozott, a saját érdekeiket szolgálja, racionális és összhangban van azzal, ahogyan más tagállamok reagáltak, amikor arra szólították fel őket, hogy legyenek szolidárisak - írta a Financial Times szerdai számában Jacek Rostowski korábbi lengyel pénzügyminiszter.Az euróválságban Németország is ellenállt az ilyen felszólításoknak, és a gyökeresen megváltozott körülmények dacára az érvényes szabályok betartását követelte, így a kelet-európaiak érve elég erős, amikor azt mondják: a menedékkérőkre vonatkozó érvényes szabályokat is egyszerűen be kell tartani.

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes szerint az érkezők többsége nyilvánvalóan valóban menekült, nem gazdasági bevándorló, akinek a nemzetközi jog szerint az első biztonságos országban joguk van menedéket kérni, annak az országnak pedig kötelessége befogadni őket, akármennyien legyenek is.

Ezek Törökország, Jordánia és Libanon, a Földközi-tengeren érkezők számára pedig Olaszország és Málta. Rostowski úgy véli, hogy hihetetlenül rövidlátó dolog volt, hogy Európa nem segítette ezeket az államokat tetemes pénzügyi támogatással.

"Ez lett volna, amit a szolidaritás és igazából a nemzeti önérdek is megkövetel", nem a kötelező vagy önkéntes migrációs kvóták elfogadása - írta Jacek Rostowski.

A lengyel politikus is azon a véleményen van, hogy Németországnak az a kijelentése, hogy nem toloncolja ki a területén lévő szíriaiakat, hozzájárult a nyugat-balkáni útvonalon elindult rohamhoz. Álláspontja szerint természetes, hogy a menekültek a - túlélésen túl - jól fizető állásokra vágynak Nyugaton, és amint feltűnt ennek lehetősége, elkerülhetetlenné vált a Nyugat felé tartó áradat.

A következmények fényében Berlin a dublini szabályok tiszteletben tartására szólít fel a menedékkérők feltartóztatása érdekében, és kötelező kvóták mellett érvel, miközben a kvótákhoz a dublini rendelet nem szolgál semmilyen jogalappal - írta a volt miniszter.

Rostowski szerint kevés kétség lehet afelől, hogy a kötelező kvóták alapján szétosztott menekültek mindent megtesznek majd, hogy eljussanak Németországba vagy Svédországba.

Az egykori kormányfő-helyettes hangsúlyozta, hogy 26 évvel a berlini fal leomlása után nem szabad új falakat építeni Európában, pedig Lengyelországban könnyen lehet, hogy erre lenne szükség a kötelező kvóták hatékony érvényesítéséhez.

"Ez nem csak az uniós joggal ellentétes, de számunkra elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy lengyel földön szögesdróttal körbevett táborok épüljenek. A kötelező kvóták valójában az első lépést jelentik egy veszélyes úton" - zárta a Financial Times által közzétett írást Jacek Rostowski, Lengyelország korábbi pénzügyminisztere és miniszterelnök-helyettese.

- Konsiczky Zoltán, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!