Nagyvilág

2015.09.10. 11:10

Ezeket érdemes tudni az új iPhone-ról

Hivatalosan is bemutatták az iPhone 6S és 6S Plus készülékeket. Szakértők szerint ez eddig a legnagyobb S-es frissítés, úgyhogy érdemes végigböngészni az újdonságokat.

Hivatalosan is bemutatták az iPhone 6S és 6S Plus készülékeket. Szakértők szerint ez eddig a legnagyobb S-es frissítés, úgyhogy érdemes végigböngészni az újdonságokat.

Kívülről nem látszik nagy különbség az iPhone 6 és 6S között, mindössze a hátlapra gravírozták a megfelelő betűt, de a designt teljes egészében megtartották. Ez nem is nagy baj, szép lett a hagyományos változat is. Nézzük tehát, mi módosult belül. Az új kiadásban 64 bites processzorok vannak Apple A9-es chipsettel. A borítást végre megerősítették, így remélhetőleg már nem fog úgy hajlani, mint az elődje.

Az érintőképernyő borítása is erősebb lett (bár nem zafír) és van egy órású újítása is: 3D Touch. És ezzel elérkeztünk a legfontosabb frissítéshez. A 3D Touch lehetővé teszi, hogy a képernyőt különböző erővel nyomva más funkciókhoz jussunk (volt már hasonló az Apple Watchban és a Macbookban is). Szerencsére a kijelzőt nem lehet fizikailag benyomni, tehát nem olyan, mint a BlackBerry Storm, de azért némi visszajelzést kapunk a nyomás erősségének megfelelően. Ha példuál a Facebook app ikonját nyomjuk erősen, akkor azonnali becsekkolási lehetőséget kapunk, az Instagram esetében pedig rögtön fotót oszthatunk meg. Leginkább a QuickLook funkcióra hasonlít ez, amit az OS X Leopard-ban vezettek be még 2007-ben.

Az iPhone-ok nagy erőssége mindig is a kamera volt. Jó hírünk van, az új változatban ez még jobb lett. A korábbi 8MP-es kamerát most 12MP-esre cserélték, ami órási lépés az Apple-től (annak ellenére, hogy sok Androidos telefon már rég túlszárnyalta ezt a pixelszámot - a minőséget azonban nem csak ez az egy jellemző méri!). A cég elmondása szerint sokkal gyorsabb lett a fókusz, valamint jobb képeket tudunk készíteni gyenge fényviszonyoknál is. Az előlapi kamera 5MP-es és végre vakut is kapott, hogy a szelfink sötétben is szépen ragyogjon.

A kamera kapcsán még egy fontos újítás az úgynevezett Live Photo. Lényege, hogy a fotó készítése előtti és utáni 1,5 másodpercet is rögzíti, így a fénykép animált lesz. Az Apple szerint ez teljesen meg fogja változtatni azt, amit a fényképekről gondolunk. És ha már egy kicsit belekóstoltunk a mozgóképekbe, azt is érdemes tudni, hogy a készülék 4K videó rögzítésére is képes! Mondjuk ezzel annyi probléma, hogy a telefonon nem tudjuk ilyen nagy felbontásban lejátszani és ha nincs otthon 4K-s TV vagy monitor, akkor máson se. Youtube-ra feltölthetjük ilyen szuper minőségben, legalább mások élvezhessék.

Összességében mindenki elismerően nyilatkozik a frissítésről, már nagyon várjuk, hogy a boltokba kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!