Nagyvilág

2015.07.14. 19:17

Munkácsi lövöldözés - Továbbra is több mint tíz fegyveres rejtőzködik a Munkács környéki erdőkben

Ungvár, 2015. július 14., kedd (MTI) – A Jobboldali Szektor (PSZ) mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Ungvár, 2015. július 14., kedd (MTI) – A Jobboldali Szektor (PSZ) mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, nem tudja, hogy pontosan hányan lehetnek a Munkács környéki erdőkben rejtőzködő fegyveresek, a számuk szerinte meghaladja a tízet, de nem sokkal. Hozzátette, annyi biztosan tudható, hogy valamennyien helyiek, azaz Kárpátalja megyéből valók – adta hírül a 112.ua ukrán hírportál.

„Állandóan tárgyalunk velük, lezártuk a környéket, ahol ezek az emberek tartózkodnak. Követeljük, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat, szavatoljuk számukra ügyük tisztességes és tárgyilagos kivizsgálását, beleértve azokat a körülményeket, amelyek az ismert eseményekhez vezettek” – idézte az Unian hírügynökség Hitljanszkát, aki azt is elmondta, nem fogják megengedni a további vérontást.


Az ukrán nemzeti gárda egyik járőröző katonája egy kisfiúval fog kezet a munkácsi járásban lévő Borhalmon, Kárpátalján 2015. július 14-án. Három halálos áldozatot követelő tűzharc tört ki Munkácson július 11-én a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze. Tovább keresik PSZ fegyvereseit a munkácsi járás falvaiban. | MTI Fotó: Nemes János


A szóvivő hangsúlyozta, hogy az SZBU mindent megtesz az állampolgárok biztonsága érdekében, és meggátolja azok tevékenységét, akik destabilizálni akarják a helyzetet Ukrajnában. Említést tett arról, hogy hétfő este az SZBU munkatársai elfogták a PSZ két fegyvereseit, akik részt vettek a hét végi munkácsi konfliktusban. Őket a kérésükre külön repülőgéppel Kijevbe szállították, ahol jelenleg folyik a kihallgatásuk.


Az ukrán nemzeti gárda ellenőrzőpontja a munkácsi járásban lévő Borhalmon, Kárpátalján 2015. július 14-án. Három halálos áldozatot követelő tűzharc tört ki Munkácson július 11-én a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze. Tovább keresik PSZ fegyvereseit a munkácsi járás falvaiban. | MTI Fotó: Nemes János


Ugyanakkor Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) parancsnoka kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy két harcosuk önként adta meg magát az SZBU-nak, alaposan megfontolt döntés nyomán. A kelet-ukrajnai konfliktusra utalva hozzátette: „az egész egység az első vonalban volt, a fiúk mindegyike hősiesen harcolt.” Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, köztük négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban. A konfliktusba beavatkozó rendőrséggel vívott város melletti heves tűzharc után a PSZ több mint tíz embere a közeli erdős hegyekbe vonult vissza Lavki (Lóka) település irányába. A fegyveresek csoportja – a biztonsági erők jelenlétéből ítélve – jelenleg valószínűleg a Munkácstól északra fekvő Boboviscse (Borhalom) község környékén rejtőzködik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!