Nagyvilág

2015.01.27. 13:31

Fotók: Mi történt Auschwitzban 70 évvel ezelőtt?

1945. január 27-én, néhány hónappal a II. világháború vége előtt az orosz katonák felszabadították a Lengyelországban található koncentrációs tábort és a benne raboskodó emberek ezreit.

1945. január 27-én, néhány hónappal a II. világháború vége előtt az orosz katonák felszabadították a Lengyelországban található koncentrációs tábort és a benne raboskodó emberek ezreit.

Auschwitz volt a legnagyobb náci koncentrációs tábor, amit a Holokauszt idejéén használtak. Több részből állt, volt benne kényszermunkatábor, koncentrációs tábor és kivégzési központ is. A nácik néhány nappal a felszabadítás előtt elmenekültek, 60,000 rabot kényszerítettek arra, hogy egy másik táborba gyalogoljon át, néhány ezret (akik túl betegek voltak a kimerítő túrához) hátrahagytak. A nácik a menekülés előtt több ezer embert kivégeztek és a brutális gyalogtúrába 15,000 további rab halt bele. Sokat azért lőttek le, mert lemaradt, de akadt olyan is, akivel a kegyetlen hideg vagy az éhezés végzett.

Mára már teljesen nyilvánvaló, hogy Auschwitz volt a legkegyetlenebb és legbrutálisabb koncentrációs tábor, a felszabadításig erről azonban senki sem tudott. Csak az életben maradtak mesélték el a horrortörténeteket. Körülbelül 1,1 millió férfi, nő és gyerek halt meg itt. Sokat lelőttek, felakasztottak, halálra éheztettek vagy gázkamrába küldtek. Sok bizonyítékot felgyújtottak a menekülés előtt, de az emlékeket nem tudták kitörölni.

A BBC szerint azonban így is maradtak bőven nyomok, az orosz katonák 7 tonna női hajat, fogat és gyerekruhát találtak a helyszínen. A következő hónapokban sorra szabadították fel a táborokat: Buchenwald, Flossenburg, Dachau, Mauthausen és Bergen-Belsen. A Holokauszt alatt összesen 6 millió emberrel végeztek a nácik. Tekintse meg a felszabadítás emlékén készült fotókat a galériában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!