Nagyvilág

2013.06.10. 21:05

Stabilra javította az amerikai osztályzat kilátását az S&P

London, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Stabilra javította az eddigi negatívról az Egyesült Államok adóskockázati osztályzatának kilátását hétfőn a Standard & Poor s.

London, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Stabilra javította az eddigi negatívról az Egyesült Államok adóskockázati osztályzatának kilátását hétfőn a Standard & Poor s.

A hitelminősítő ezzel levette a napirendről az amerikai adósbesorolás további leminősítését.

A Standard & Poor s - elsőként és eddig egyedüliként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül - 2011-ben vonta meg az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását a cég 1941-ben megadta.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához. A hitelminősítő a rontott osztályzaton is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben; ezt javította hétfőn stabilra.

A Standard & Poor s jelenleg az "AAA"-nál egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot. A rövid lejáratú szuverén kötelezettségek osztályzata "A-1 plusz", amely ebben az adósságkategóriában továbbra is a legmagasabb szintű minősítés. A cég ezeket az osztályzatokat a hétfői kilátásjavítással egy időben megerősítette.

A Standard & Poor s a hosszú futamidejű amerikai osztályzat kilátásának javítását azzal indokolta, hogy megítélése szerint a besorolást terhelő kockázatok csökkenése nyomán most már egyharmadosnál kisebb e minősítés további rontásának esélye.

A cég szerint az Egyesült Államok monetáris hatóságaiban erőteljes a képesség és a készség is a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésére és a jelentős gazdasági-pénzügyi sokkok kivédésére. Ennek eredményeként a Standard & Poor s azt várja, hogy az amerikai dollár megőrzi régóta betöltött globális tartalékvaluta-szerepét, amely egyébként önmagában is hozzájárul az Egyesült Államok magas külső adósságterhének kialakulásához.

Mindemellett az Egyesült Államok monetáris transzmissziós mechanizmusának előnyére szolgál a példátlanul mély amerikai tőkepiac és a sok lábon álló pénzügyi rendszer - áll a Standard & Poor s hétfői elemzésében.

A hitelminősítő szerint az amerikai kormányzati és gazdaságpolitikai döntéshozatali rendszer általánosságban erős, bár az utóbbi egy évtizedben romlott a választott tisztségviselők képessége a középtávú költségvetési kihívások kezelésére, tekintettel a mind pártosabb megközelítésre, és a két fő politikai párt által az állam optimális méretéről alkotott nézetek alapvető különbözőségére.

A Standard & Poor s elemzői ennek ellenére látnak "tétova javulást" több fronton. Felidézik, hogy a republikánusok és a demokraták végül mégiscsak egyezségre jutottak a "költségvetési szakadék" (fiscal cliff), vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorítások hatásának enyhítéséről.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - szó szerinti fordításban "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a széles körű befektetői és elemzői félelemre utalt, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyelőtti adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott, több mint 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhatott volna.

A Standard & Poor s az osztályzati kilátás javításához fűzött hétfői elemzésében közölte: várakozása szerint az amerikai államháztartási hiány és az azzal együtt számolt, nem deficitnövelő jellegű tőkepiaci forrásbevonási igény az idén a hazai össztermék (GDP) 6 százalékára csökken a tavalyi 7 százalékról, 2015-ben pedig már nem éri el a 4 százalékot.

Ebben a környezetben az Egyesült Államok nettó államadósság-rátája várhatóan a GDP-érték 84 százaléka körüli szinten stabilizálódhat a következő néhány évben - jósolták a hitelminősítő elemzői.

A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra - nem utolsósorban az Egyesült Államok leminősítésének hatására - nagy londoni befektetési házak már jó ideje felhívták a figyelmet.

A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták. A ház felmérése szerint azonban 2012 végén a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody s Investors Service és a Standard & Poor s e lehetséges legjobb besorolást tartotta érvényben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!