Nagyvilág

2013.06.05. 12:58

Pénzhiány miatt újabb megszorítások lesznek az izraeli hadseregben

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Jeruzsálem, 2013. június 5., szerda (MTI) – Benni Ganc izraeli vezérkari főnök újabb két megszorító intézkedésről döntött a megkurtított katonai költségvetés miatt - adta hírül a Jediót Ahronót című napilap szerdán.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Jeruzsálem, 2013. június 5., szerda (MTI) – Benni Ganc izraeli vezérkari főnök újabb két megszorító intézkedésről döntött a megkurtított katonai költségvetés miatt - adta hírül a Jediót Ahronót című napilap szerdán.

A tartalékosok behívásának felfüggesztése mellett a külső szakértők és tanácsadók felkérését is jelentősen csökkenti az izraeli hadsereg, valamint a külföldi kiküldetéseket is beszüntetik - döntöttek kedden a vezérkarnál. A lapnak név nélkül nyilatkozó katonai forrás szerint ezeket a megszorításokat már évekkel ezelőtt végre kellett volna hajtani, ugyanis az utóbbi években számos tiszt jutalomként, fölöslegesen utazott külföldre katonai delegációkkal.

Ganc vezérkari főnök kedden egy dél-izraeli katonai bázison bejelentette, hogy a hadsereg tovább folytatja hatékonyságnövelő intézkedéseit. "A következő évek gazdasági helyzete nem lesz könnyű, de úgy vélem, megbirkózunk a nehézségekkel" - mondta.

A népszerű napilap "Útban a vizsgálóbizottság felé" című cikkének szerzője élesen bírálta a katonai költségvetés hárommilliárd sékeles (mintegy 180 milliárd forintos) csökkentését, azt állítva, hogy az a 2006. július előtti állapotokba veti vissza a hadsereget.

A második libanoni háború után létesült vizsgálóbizottság megállapította, hogy akkor felkészületlenül érte a hadsereget a hadviselés - elsősorban a tartalékosok gyakorlatozásának hiánya miatt.

A jelentést követően katonai reformokat hajtottak végre Izraelben, rendszeressé téve a tartalékosok hadgyakorlatait, de kedden bejelentették, hogy a költségvetési megszorítások miatt leállították a tartalékosok összes, 2013-ra tervezett kiképzését, sőt behívásukat is felfüggesztik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!