Nagyvilág

2013.06.13. 19:48

Moszkvában lezártnak tekintik a Schneerson-gyűjtemény ügyét

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Moszkvában lezártnak tekintik a Schneerson-gyűjtemény ügyét - közölte csütörtökön az orosz államfő az oroszországi zsidó múzeum- és toleranciaközpontban, ahol a gyűjteményt ezentúl őrizni fogják.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Moszkvában lezártnak tekintik a Schneerson-gyűjtemény ügyét - közölte csütörtökön az orosz államfő az oroszországi zsidó múzeum- és toleranciaközpontban, ahol a gyűjteményt ezentúl őrizni fogják.

Az Orosz Állami Könyvtár Vlagyimir Putyin jelenlétében nyitotta meg részlegét a Moszkvában lévő zsidó múzeum- és toleranciaközpontban, ahol a Schneerson-gyűjteményből származó első 400 könyvet most elhelyezték.

Vlagyimir Putyin februárban tette világossá, hogy Moszkva nem enged az amerikai követelésnek. Kijelentette, hogy Menachem Mendel Schneerson rabbi könyvtára orosz tulajdon, nem tartozik egyik konkrét zsidó közösséghez sem, ezért Oroszországban marad. Az államfő egyszersmind javaslatot tett arra, hogy a gyűjteményt helyezzék el a tavaly novemberben Moszkvában megnyitott oroszországi zsidó múzeum- és tolerancia központban, amely a világ egyik legnagyobb ilyen intézménye.

2010 augusztusában egy amerikai bíróság a Chábád Lubavics zsidó mozgalom javára döntött abban a perben, amelyet a mozgalom indított Oroszország ellen, visszakövetelve a Schneerson-gyűjteményt. Az orosz külügyminisztérium nem ismerte el a döntést.

Idén január közepén a washingtoni szövetségi bíróság úgy határozott, hogy az orosz kormánynak napi ötvenezer dollár büntetést kellene fizetnie, amíg vissza nem juttatja az amerikai Chábád Lubavics zsidó mozgalom néhai vezetője értékes könyvgyűjteményét, amelyet a bolsevik hatalom 1917 októbere után elkobzott. Moszkva ismét tiltakozott az amerikai döntés ellen.

Schneerson rabbi a mai Ukrajnában lévő Mikolajivben született, a harmincas években Nyugat-Európába emigrált, majd a náci megszállás elől 1941 júniusában New Yorkba menekült, ahol újra életre keltette Chábád Lubavics mozgalmát, és annak tekintélyes vezetőjévé vált.

A gyűjtemény több ezer oldalnyi kéziratot és számos értékes könyvet tartalmaz, amelyeket a 18. század végén a mozgalomhoz tartozó fehérorosz rabbik adtak össze. Ma vallási relikviának számít.

Vlagyimir Putyin szerint az 1917-es bolsevik forradalom után elkobzott javak visszaadása veszélyes precedenst teremtene. Azt mondta februárban, hogy Oroszország erre még egyáltalán nincs felkészülve.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!