Nagyvilág

2013.06.11. 14:08

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lap az árvízvédelemről, bukaresti cikk az alkotmánymódosításról

Berlin, Bukarest, 2013. június 11., kedd (MTI) - A magyarországi árvízi védekezésről közölt írást kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap, míg a jobboldali Romania Libera a magyar és a román alkotmánymódosítást hasonlította össze.

Berlin, Bukarest, 2013. június 11., kedd (MTI) - A magyarországi árvízi védekezésről közölt írást kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap, míg a jobboldali Romania Libera a magyar és a román alkotmánymódosítást hasonlította össze.

A FAZ Budapest átvészeli a rekordnagyságú árvizet című cikkben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: "Orbán Viktor miniszterelnök +gátőrként+ sikeres". Kifejtette: a kormányfő magához vonta az árvízi védekezés irányítását, szinte naponta tart sajtótájékoztatót, és "legfőbb válságmenedzserként mutatja be magát" a nyilvánosság előtt. Hozzátette: Orbán az ellenzékkel összhangban a lakosságot is "közös erőfeszítésre" szólította fel. Megjegyezte: a védekezés eddig jól sikerült, amit még a kormánnyal szemben kritikus médiumok is elismernek.

A jobboldali Romania Libera (RL), a legnagyobb példányszámú román politikai napilap a magyar alaptörvény módosításához hasonlítva bírálta a román parlamenti kétharmad alkotmánymódosítását keddi számában. Az cikk szerzője rámutatott: a "Románia rosszabbul áll, mint Magyarország?" címet a The Economist egy tavalyi blogbejegyzéséből kölcsönözte, amelyben - a román belpolitikai válság kapcsán - egy európai uniós tisztségviselő úgy fogalmazott: "Orbán módosítja az alkotmányt, a románok egyszerűen semmibe veszik".

A RL írása a román alkotmánymódosítás szövegtervezetébe eddig bekerült rendelkezéseket bírálta arra hivatkozva, hogy májusban hasonló rendelkezések miatt marasztalta el Magyarországot a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A cikk szerint a HRW egyebek közt az alkotmánybíróság létszámának növelése miatt bírálta a magyar miniszterelnököt, most ugyanehhez a módszerhez folyamodik a román parlamenti kétharmad - mutatott rá a szerző.

A HRW egy másik kifogása az Országos Bírósági Hivatal elnökének megválasztási módját és ügyáthelyezési jogát kérdőjelezte meg - emlékeztetett a lap, hozzátéve, hogy a román politikai hatalom "szintén" arra készül, hogy beavatkozzon az igazságszolgáltatásba. A RL felidézte: Traian Basescu államfő a túl sok részletkérdésre kiterjedő szabályozásért bírálta a román alkotmánymódosító bizottságot, amellyel szerinte ellehetetlenítik az állam működését. A szerző szerint a HRW ugyanezt kifogásolta a magyar alaptörvény módosítása kapcsán.

A Romania Libera címoldalas írása szerint a román alkotmánymódosítás "erőltetett menete" a magyar alaptörvényhez hasonló, "vagy még rosszabb" végkifejlethez vezet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!