Nagyvilág

2013.06.12. 12:35

Az ENSZ több időt kér Ausztriától a goláni békefenntartók pótlására

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2013. június 12., szerda (MTI) - A Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő osztrák békefenntartók kivonásának lelassítására kéri az ENSZ Ausztriát - nyilatkozott egy osztrák lapnak a világszervezet főtitkárhelyettese.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Bécs, 2013. június 12., szerda (MTI) - A Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő osztrák békefenntartók kivonásának lelassítására kéri az ENSZ Ausztriát - nyilatkozott egy osztrák lapnak a világszervezet főtitkárhelyettese.

Hervé Ladsous, a nemzetközi békefenntartó missziókért felelős főtitkárhelyettes a Die Presse című lapnak azt mondta, legkorábban hat-nyolc héten belül tudnak új kontingenst küldeni a kivonás alatt álló osztrák békefenntartók helyett. "Több időt kérünk" - mondta a diplomata.

Ladsous kijelentette: az UNDOF misszió továbbra is képes ellátni megfigyelői feladatát, annak ellenére is, hogy az összetűzések arra a zónára is átterjedtek.

A bécsi kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy három-négy héten belül kivonja mind a 380 békefenntartóját az Izrael és Szíria közötti demilitarizált övezetből, mert a szíriai polgárháború miatt az övezetben az osztrák katonák "ellenőrizhetetlen és közvetlen fenyegetettsége elfogadhatatlan mértékben fokozódott". Az első osztrák katonák szerdán indultak haza.

Ausztria a kezdetektől részt vett az 1974-ben kezdődött UNDOF-misszióban. A békefenntartók feladata az, hogy ellenőrizzék az 1973-as közel-keleti háborút követően megkötött tűzszünetet. A misszióban 341 Fülöp-szigeteki és 193 indiai katona is szolgál. Kanada, Japán és Horvátország már korábban kivonta békefenntartóit, mert attól tartott, hogy a térségbeli erőszak célpontjává válhatnak.

Gerald Klug osztrák védelmi miniszter szóvivője előző nap megerősítette a Die Pressének, hogy a minisztérium kitart a kivonulási menetrend mellett.

Ladsous a lapnak elmondta, hogy jelenleg a csendes-óceáni térség egyik országával folytatnak tárgyalásokat az UNDOF feltöltéséről. Még ezen bejelentik, hogy melyik országról van szó - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten felajánlotta, hogy orosz békefenntartók válthatnák fel az osztrákokat, ha az ENSZ felkéri erre Oroszországot. A világszervezet azonban jelezte, hogy orosz békefenntartók részvételét az UNDOF-ban kizárja egy korábbi, Szíria és Izrael közötti csapatszétválasztási megállapodás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!