Nagyvilág

2013.05.07. 09:16

Szíria - Törvénytervezetet nyújtott be a felkelők felfegyverzéséről egy befolyásos amerikai szenátor

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A szíriai felkelők szelektív felfegyverzését indítványozó törvénytervezetet nyújtott be az amerikai szövetségi felsőházban hétfőn Robert Menendez demokrata szenátor, a külügyi bizottság elnöke.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A szíriai felkelők szelektív felfegyverzését indítványozó törvénytervezetet nyújtott be az amerikai szövetségi felsőházban hétfőn Robert Menendez demokrata szenátor, a külügyi bizottság elnöke.

Menendez a kormánypárton belül ahhoz a kisebbséghez tartozik, amely már az állítólagos vegyifegyver-támadásokról szóló jelentéseket megelőzően is sürgette, hogy a Fehér Ház a "halált nem okozó" támogatáson felül fegyverrel is lássa el az Aszad-rezsim ellen harcoló erőket. A szenátor, aki szerint a szarin ideggáz bevetéséről szóló hírek a korábbinál is indokoltabbá teszik Washington beavatkozását, az ellenzék válogatott csoportjainak felfegyverzését javasolja.

A kiválasztás feltételeiül az szolgálna, hogy az egyes szervezetek elhatárolódtak-e a terrorizmustól, valamint hogy elkötelezik-e magukat az emberi jogok tiszteletben tartása, illetve a tömegpusztító fegyverek terjedésének akadályozása mellett.

Menendez törvényjavaslata, amelynek tárgyalását a jövő héten kezdi meg a szenátus külügyi bizottsága, a történelmi rossz tapasztalatok miatt kizárja, hogy a lázadókat vállról indítható föld-levegő rakétákkal lássák el. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a nyolcvanas években szaúdi közvetítéssel ilyenekkel látta el Afganisztánban a szovjet megszállás ellen harcoló iszlamista erőket.

A szenátor azt is indítványozza, hogy hozzanak létre egy 250 millió dolláros alapot a politikai átmenet és a civil ellenzék támogatására, valamint hogy hirdessenek fegyver- és olajembargót az Aszad-rezsimmel szemben.

Ahhoz hogy Menendez javaslata törvényerőre emelkedjen, azt a felsőház külügyi bizottsága után a szenátusnak és a képviselőháznak is el kell fogadnia, és Barack Obama elnöknek alá kell írnia.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!