Nagyvilág

2013.05.07. 19:41

Leváltások, büntetések a csungkingi szexvideó-botrány miatt

Peking, 2013. május 7., kedd (MTI) - Összesen 21 kormányzati, illetve párthivatalnokot, valamint állami vállalati vezetőt váltottak le, vagy büntettek meg első körben az elhíresült csungkingi szexvideó-botrány kapcsán - tájékoztattak a helyi hatóságok kedden.

Peking, 2013. május 7., kedd (MTI) - Összesen 21 kormányzati, illetve párthivatalnokot, valamint állami vállalati vezetőt váltottak le, vagy büntettek meg első körben az elhíresült csungkingi szexvideó-botrány kapcsán - tájékoztattak a helyi hatóságok kedden.

A 21-ből 15-en különböző szintű kormányzati és pártvezetők voltak, míg hatan vállalatvezetők - áll a kínai város önkormányzatának közleményében.

A botrány akkor tört ki, amikor tavaly novemberben az interneten megjelent egy még 2007-ben titokban rögzített videófelvétel, amelyen az 54 éves Lej Cseng-fu kerületi párttitkár és egy fiatal - 18 éves - nő együttléte volt látható, félreérthetetlen helyzetben.

Lejt három nappal később leváltották és az ügyben nyomozást indítottak. Várhatóan kizárják a pártból, majd ügyében az állami igazságügyi szervek járnak el.

Egy másik volt kerületi párttitkár és egy harmadik volt kerületi kormányzó ügyében gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos eljárás indult. Tizennyolcan pártfegyelmi büntetéssel megúszták.

Korábban napvilágra került felvételekről állítólag azonosítottak közel tucatnyi kerületi párthivatalnokot, és állami vállalati vezetőt, akik fel-felbukkantak hasonló műfajú videókon.

A csungkingi rendőrség felderített egy bűnszövetkezetet, amely nőket bérelt fel, hogy "elkábítsák" kiszemelt áldozataikat és titkos együttléteiket videóra rögzítsék. A felvételeket később zsaroláshoz, üzletkötések érdekében, kormányzati megrendelések megszerzéséhez használták fel.

Csu Zsuj-feng szabadúszó újságíró, aki a videókat feltöltötte a világhálóra, azt állította, hogy azok rendőrségi forrásból kerültek hozzá. A később életveszélyesen megfenyegetett férfi azt is mondta, hogy több felvétel van a birtokában, s azokon még hivatalban lévő vezetők láthatók.

Lejről összesen két alkalommal 80 percet rögzítettek, s a felvételt fel is használta egy ingatlanfejlesztő. Lej bevallotta félrelépését a város akkori rendőrfőnökének, az azóta már más ügyekben 15 év börtönre ítélt Vang Li-csünnek. Vang a cégvezetőt börtönbe juttatta, a nőt pedig egy hónapra bezáratta.

A 32 milliós Csungking volt az, amelynek éléről tavaly tavasszal eltávolították az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányának főszereplőjét, Po Hszi-laj párttitkárt. Ügyében még mindig nem indult tárgyalás. Az ellene felhozott vádak között szerepel egyebek mellett korrupció és többrendbeli házasságtörés.

Feleségét egy brit üzletember meggyilkolásáért felfüggesztett halálbüntetésre, lényegében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Po és Vang egyébként korábban arról volt híres, hogy rendet teremtett a maffiaharcairól, a prostitúcióról, fegyveres rablásokról és más bűncselekményről ismert Csungkingban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!