Nagyvilág

2013.05.29. 13:16

Brit felmérés: a hétvégi sebészkés a legveszélyesebb

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. május 29., szerda (MTI) - Ha valakinek mindenképpen sebészkés alá kell feküdnie, jobb, ha ezt hétfőn teszi, mert a hétvégi műtétek sokkal veszélyesebbek a túlélés szempontjából - ez derül ki az első ilyen jellegű, átfogó brit szakmai felmérésből.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2013. május 29., szerda (MTI) - Ha valakinek mindenképpen sebészkés alá kell feküdnie, jobb, ha ezt hétfőn teszi, mert a hétvégi műtétek sokkal veszélyesebbek a túlélés szempontjából - ez derül ki az első ilyen jellegű, átfogó brit szakmai felmérésből.

A tekintélyes Imperial College London egyetem szakértői összesen több mint négymillió előre tervezett műtét kimenetelét vizsgálták a 2008 és 2011 közötti időszakban. A British Medical Journal című szaklap által szerdán ismertetett kimutatás szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai kórházaiban elvégzett sebészeti beavatkozások halálozási rátája összességében 0,67 százalék volt a vizsgált műtétek esetében.

A felmérés ugyanakkor igen nagy ingadozásokat jelzett az átlagon belül attól függően, hogy a műtéteket a hét melyik napján végezték el. Kiderült: a pénteken elvégzett operációkat követő harminc napon belül 44 százalékkal nagyobb a halálozási kockázat, mint a hétfői műtétek után. A szombaton és vasárnap műtöttek túlélési esélyei még sokkal rosszabbak: a hétvégi operációk halálozási rizikója 82 százalékkal magasabb a hétfőinél, bár igaz az is, hogy a tervezett műtétek töredékét végzik csak a két hétvégi napon.

A tanulmány szerzői "elfogadhatatlannak" nevezték a műtétek napjától függő, ilyen mértékű halálozási esélyeltéréseket.

Paul Aylin professzor, a kutatócsoport vezetője a BBC-nek szerdán elmondta: a sebészeti beavatkozások után általában az első 48 óra a legkritikusabb időszak, a komplikációk - például vérzések, fertőzések - ugyanis általában ilyenkor jelentkeznek. Így ha egy adott kórházban a hétvégi ellátás az ügyeletben lévő orvosok és az ápolószemélyzet kisebb létszáma miatt nem ugyanolyan szintű, mint hétköznap - ahogy arra több korábbi vizsgálat is utalt -, abból nyilvánvalóan következik, hogy a hét késői szakaszában műtött betegek kockázatai nagyobbak lehetnek.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdán idéz egy januári felmérést, amelyből kiderül, hogy az NHS szakmai vezetői maguk sem tartják ugyanolyan biztonságosnak a hétvégi ellátást a szolgálat kórházaiban, mint a hétközit. Az NHS kórházi körzeteinek vezérigazgatóit arra kérték, hogy egy tízes skálán jelöljék be, mennyire bíznak a hétvégi ellátás biztonságosságában; az országos átlag 5,9 volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!