Nagyvilág

2013.04.09. 14:16

Thatcher halála - Temetési előkészületek, eltérő sajtóvélemények

London, 2013. április 9., kedd (MTI) - Megkezdődtek kedden Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök jövő hétre tervezett búcsúztatásának előkészületei.

London, 2013. április 9., kedd (MTI) - Megkezdődtek kedden Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök jövő hétre tervezett búcsúztatásának előkészületei.

A keddi brit lapok politikai irányultságtól függően az előző nap, 87 esztendős korában elhunyt Thatcher tevékenységének "országmentő" vagy "nemzetmegosztó" jellegét emelték ki.

Margaret Thatcher holttestét kedden délelőtt szállították el a londoni Ritz szállodából. A volt kormányfő karácsony óta lakott a londoni Piccadillyn emelkedő patinás hotelben, amelynek tulajdonosai ingyen bocsátottak rendelkezésére egy - éjszakánként egyébként 810 fontba (290 ezer forintba) kerülő - lakosztályt.

A korábbi sorozatos, kisebb-nagyobb agyvérzések hatásaitól szenvedő, utolsó hónapjaiban már igen nehezen mozgó Thatchert barátai vették rá, hogy az előkelő londoni Belgravia városrészben lévő többszintes otthonából - amelynek lépcsőin már nem tudott közlekedni - költözzön át a minden kényelmi felszereléssel ellátott szállodai lakosztályba, ahol a nap 24 órájában orvosi felügyelet alatt állt.

A keddi brit lapok bennfentes forrásainak beszámolói szerint Thatcher a lakosztályban hunyt el előző nap déltájban, olvasás közben.

Két gyermeke, Sir Mark és Carol Thatcher egyaránt külföldön él, így nem voltak édesanyjuk mellett, amikor meghalt.

A temetés időpontjáról kedden továbbra is csak annyi volt ismert, hogy várhatóan a jövő héten lesz; a sajtó a jövő szerdát vagy csütörtököt valószínűsíti.

A tervezett búcsúszertartást a hivatalos brit protokoll "ceremoniális temetésnek" nevezi; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik, és attól jórészt inkább csak elnevezésében, semmint külsőségeiben különbözik. Thatcher koporsóját teljes katonai tiszteletadás mellett - a brit fegyveres erők három fegyvernemének kettős díszsorfala között - viszik át a Westminster parlamenti épületegyütteséből a londoni Szent Pál székesegyházba, az anglikán világunió első számú nagy-britanniai templomába, ahol a végső búcsúszertartás zajlik majd. Ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője.

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne tartsanak tisztelgő átrepülést a temetési menet útvonala felett. Ez az a két mozzanat, amelyben a hivatalos állami temetés különbözik a ceremoniális temetéstől, ám közeli ismerőseinek beszámolója szerint Margaret Thatcher mindezt "pénzpocsékolásnak" tartotta, ezért kérte kifejezetten, hogy hagyják el ezeket az elemeket.

A nem királyi státusú brit közéleti személyiségek közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchill volt miniszterelnököt búcsúztatták teljes állami temetési szertartással.

A keddi brit lapok szinte egész terjedelmüket Margaret Thatcher emlékének szentelték, bár az értékelések nem minden esetben az elismerés hangján fogalmazódtak.

A baloldali Daily Mirror Az asszony, aki megosztotta a nemzetet első oldalas főcímmel és Thatcher meglehetősen előnytelen, fenyegető tekintetű fotóportréjával jelent meg. A lap feltette a kérdést, hogy Margaret Thatcher, aki "szétzúzta a bányászmozgalmat" és "leépítette a jóléti államot", valóban megérdemli-e a ceremoniális temetést, amilyennel például az 1997-ben elhunyt Diana hercegnőt is búcsúztatták.

A konzervatív Daily Mail ugyanakkor Az asszony, aki megmentette Nagy-Britanniát első oldalas szalagcímmel és Thatchert mosolyogva ábrázoló, teljes oldalas portréval jelent meg.

A szintén konzervatív The Daily Telegraph teljesen fekete háttér előtt közli első oldalán ugyanezt a fotót, minden kommentár nélkül.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!