Nagyvilág

2013.04.01. 12:34

Két új kutatóbázist épít az Antarktiszon az évtized közepéig Kína

Sanghaj, 2013. április 1., hétfő (MTI) - A meglévő három mellé két új kutatóbázis felépítését tervezi 2015-ig a Déli-sarkvidéken Kína - jelentette be az állami óceánügyi hivatal.

Sanghaj, 2013. április 1., hétfő (MTI) - A meglévő három mellé két új kutatóbázis felépítését tervezi 2015-ig a Déli-sarkvidéken Kína - jelentette be az állami óceánügyi hivatal.

Az új kutatóbázisok geológiai és geomagnetikus, a gleccsereket és a légkört, valamint a helyi környezetet és műholdas megfigyelést érintő vizsgálódások céljára épülnek fel. Az egyik egység nyári bázis lesz, csak decembertől márciusig üzemel majd, a másik egész évben. Felállításuk helyének keresése már megkezdődött, várhatóan 2015-től állhatnak majd munkába - ismertette a részleteket a hivatal.

A kelet-ázsiai ország jelenleg három bázissal van jelen a világ legdélebbi kontinensén. Az első, a Nagy Fal 1985-ben épült, ezt követte a Szun Jat-szen felépítése 1989-ben, az első, kifejezetten tudományos kutatás céljára felhúzott bázis, a Sárga Folyó pedig 2004 júliusában nyílt meg. Kína az elmúlt években növelni igyekezett jelenlétét mind a Déli-, mind pedig az Északi-sarkon, ennek elsősorban az utóbbi esetén lehet - a klímaváltozás következtében megnyíló kereskedelmi útvonalak, valamint a jégtakaró alatt sejtett nyersanyagkészletek miatt - komoly stratégiai szerepe.

A Hósárkány névre keresztelt jégtörő november eleje óta az Antarktiszon kutatott, visszaérkezése április 9-én várható Sanghajba. A Déli-sarkvidéken eddig 29 alkalommal végzett tudományos kutatást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!