Nagyvilág

2013.03.27. 16:17

Tovább bontották a berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszát

Berlin, 2013. március 27., szerda (MTI) - Váratlanul újabb részt távolítottak el szerdán Berlinben a várost a hidegháború idején kettéosztó határépítmény leghosszabb megmaradt szakaszából.

Berlin, 2013. március 27., szerda (MTI) - Váratlanul újabb részt távolítottak el szerdán Berlinben a várost a hidegháború idején kettéosztó határépítmény leghosszabb megmaradt szakaszából.

Az East Side Gallery elnevezésű, 1300 méteres falszakaszból egy négy méter hosszúságú darabot bontottak el szerdára virradóra a Spree folyó és a fal közötti területen - az egykori úgynevezett halálsávban - luxuslakásokat építő ingatlanfejlesztő cég megbízásából.

A beruházó jogszerűen járt el, a munkálatot azonban szinte titokban és az éj leple alatt végezték el, a német főváros rendőri vezetése pedig egy csaknem 250 fős egységet vezényelt a helyszínre, mert arra lehetett számítani, hogy a berliniek tömegtüntetéssel tiltakoznak a falmaradvány bontása ellen.

Az ingatlanfejlesztő vállalat március elején fogott hozzá a festményekkel díszített világhírű falszakasz egy részének eltávolításához. Akkor több százan blokád alá vették az építési területet, és a munkálatok felfüggesztésére kényszerítették a beruházót.

A két bontási akció következtében hatméteres rés tátong az East Side Gallery-n. Az ingatlanfejlesztő indoklása szerint a berlini fal leghosszabb megmaradt részének egységét csak ideiglenesen bontják meg, a művelet pedig elkerülhetetlen, mert máshogy nem lehet biztonságosan megközelíteni a területet, amelyen egy 63 méter magas toronyházat terveznek felépíteni.

A tiltakozás hatására a beruházó március elején tárgyalni kezdett a helyi kerületi önkormányzattal és a városvezetéssel. Sajtóértesülések szerint a cég lemondana az építkezésről az East Side Gallery-nél, ha a város felajánl cserébe egy hasonló fekvésű telket. Megfigyelők szerint a falbontás folytatása arra utal, hogy a több mint három hete tartó tárgyalások során nem sikerült megállapodásra jutni. Ugyanakkor szerdán az önkormányzat és a beruházó is azt közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések.

Időközben az East Side Gallery-nél több tüntetést tartottak a beruházás ellen. Az ingatlanfejlesztő cég újabb akciója felháborodást keltett, és az ügy önkormányzati kezelését is egyre többen bírálják. A Mentsük meg az East Side Gallery-t nevű civil koalíció a következő, csütörtök délutáni demonstrációt a berlini városháza előtt tartja meg.

Az egykori Nyugat-Berlin és Kelet-Berlin - az NDK fővárosa - közötti határt kijelölő építmény 1961 és 1989 között osztotta meg a várost. Lebontását évtizedekig követelték, és a rendszerváltás idején csaknem teljesen el is tüntették.

A megmaradt falrészek időközben a berliniek büszkeségévé és a turistákat milliós nagyságrendben vonzó látványossággá váltak. A csaknem négy méter magas betonfalat díszítő graffitiket, festményeket több mint száz művész készítette.

- MTI -

Címkék#berlini fal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!