Nagyvilág

2013.03.20. 19:19

Tobin-ügy - Az Európai Bizottság kifogyott az eszközökből

Brüsszel, 2013. március 20., szerda (MTI) - A maga részéről lezártnak tekinti a Tobin-ügyet az Európai Bizottság, mert a brüsszeli testületnek nincs több eszköze ebben a kérdésben - értesült róla szerdán az MTI.

Brüsszel, 2013. március 20., szerda (MTI) - A maga részéről lezártnak tekinti a Tobin-ügyet az Európai Bizottság, mert a brüsszeli testületnek nincs több eszköze ebben a kérdésben - értesült róla szerdán az MTI.

Az MTI megkeresésére egy név nélkül nyilatkozó uniós forrás úgy tájékoztatott, hogy Viviane Reding a Tobin-ügyben mind Navracsics Tibor magyar, mind Alan Shatter ír igazságügyi miniszter leveleire válaszolt, ám mivel Shatter októberben az igazságügyi miniszterek tanácskozásán kijelentette, hogy a legfelsőbb bíróság döntésén nem áll módjában változtatni, mert azzal az igazságszolgáltatás függetlenségét kérdőjelezné meg a bizottság számára, az ügy lezárult.

A brüsszeli testület az uniós jog szempontjából azt vizsgálta, hogy van-e az Európai Elfogatóparancs jogintézményéről szóló jogszabályban olyan kritikus, rendszerszintű hiba, ami oka lehet annak, hogy Francis Ciaran Tobint az ír hatóságok nem adták át a magyar igazságszolgáltatásnak. Az ír bíróságok úgy értékelték, hogy Tobin nem szökött meg Magyarországról, szabadon távozhatott, nem menekült el az igazságszolgáltatás elől, európai elfogatóparancs alapján ezért nem lehet átadni a magyar hatóságoknak. Az uniós vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az uniós jogszabályban nincs kritikus hiba. Navracsics Tibor egyik levelében világossá tette, hogy ezzel sem ért egyet, mert szerinte igenis kritikus hiba az, ha egy uniós állampolgár egy másik uniós tagállamban két gyereket meggyilkol, és az adott ország ezért képtelen őt felelősségre vonni.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Az úgynevezett Bora Bora-üggyel kapcsolatban a neve elhallgatását kérő forrás úgy nyilatkozott, hogy Viviane Reding március 10-én, tíz nappal ezelőtt levéllel fordult Christiane Taubira francia igazságügyi miniszterhez, hogy az ügy részleteinek kivizsgálását kérje, és ugyanazon a napon erről Navracsics Tibort is tájékoztatta.

A Bora Bora-ügy lényege, hogy - sajtóhírek és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének tájékoztatása szerint - egy magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét hónapok óta Bora Borán tartja fogva és bántalmazza francia állampolgárságú férje, aki elvette útlevelüket, és a csendes-óceáni szigeten válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket. A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!