Nagyvilág

2013.03.22. 14:52

Timosenko már nem egészségére hivatkozva utasítja el a bírósági megjelenést

Kijev, 2013. március 22., péntek (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő új indokot talált arra, hogy ne jelenjen meg a harkivi bíróságon abban a büntetőperben, amelyet adócsalásért és sikkasztásért indítottak ellene.

Kijev, 2013. március 22., péntek (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő új indokot talált arra, hogy ne jelenjen meg a harkivi bíróságon abban a büntetőperben, amelyet adócsalásért és sikkasztásért indítottak ellene.

Az ellenzéki politikus - akit rabként a harkivi vasutas kórházban kezelnek gerincpanaszai miatt - eddig minden alkalommal egészségi állapotára hivatkozva utasította el a bíróság előtti megjelenést. Most azonban azt mondta: nem látja indokát, hogy megjelenjen a tárgyalóteremben.

Még egyetlenegyszer sem jelent meg a tárgyalóteremben, ezért már több mint egy tucatszor napolták el tárgyalását, most április 12-re.

A pénteki tárgyalás előtt "az elítélt hátat fordított az intézmény vezetőjének, és nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, beleegyezik-e abba, hogy a bíróságra szállítsák" - írta az ukrán állami büntetés-végrehajtási szolgálat közleményében.

Timosenko átadott viszont egy levelet Ihor Kolpascsikovnak, az illetékes kacsanyivi büntetés-végrehajtó intézet vezetőjének, amiben azt írta: "nem látja indokát" annak, hogy részt vegyen a tárgyaláson.

Korábbi nyilatkozatai szerint a volt kormányfő tagadja bűnösségét az ügyben, és politikai indíttatásúnak tartja az ellene kezdett eljárásokat.

Az intézetvezető pénteken felvilágosította arról, hogy a hatályos jogszabály szerint a vádlott jelenléte nélkülözhetetlen a büntetőperben folyó tárgyaláson. Ezt a közlések szerint Timosenko válaszra sem méltatta.

Előző nap védője, Szerhij Vlaszenko bejelentette, hogy Timosenko videokonferencián keresztül sem hajlandó továbbra sem részt venni az eljárásban. Az ügyvéd szerint ezzel a módszerrel sérülnének védence jogai. Továbbá szavai szerint ebben a perben, amelyben még a korábbi, azóta módosított büntetőtörvénykönyv szabályai érvényesek, a videokonferencia mint megoldás nem alkalmazható.

A 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt volt kormányfőt a harkivi perben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. Januárban egy harmadik ügyben is eljárás indult ellene. Ebben azzal vádolják, hogy ő volt az egyik megrendelője Jevheny Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő meggyilkolásának 1996-ban. Ez utóbbi eljárás Kijevben folyik, jelenleg tanúk meghallgatásánál tart a bíróság. A kijevi tárgyalásokon sem jelent meg Timosenko még egyszer sem.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!