Nagyvilág

2013.03.03. 11:17

Szigeti gyalogtúra Dalmáciában magyar résztvevőkkel

Budapest/Tkon, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Egyre több magyarországi férfi és nő vesz részt Horvátországban a közép-dalmáciai Pasman-sziget tavaszköszöntő nemzetközi gyalogtúráján, amelyet idén március 9-én, szombaton rendeznek meg.

Budapest/Tkon, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Egyre több magyarországi férfi és nő vesz részt Horvátországban a közép-dalmáciai Pasman-sziget tavaszköszöntő nemzetközi gyalogtúráján, amelyet idén március 9-én, szombaton rendeznek meg.Juli Jana Radovic főszervező elmondta az MTI-nek, hogy a sós, kristálytiszta tengeri levegő, a napsütés és a sziget termékeiből a tkoni halászkikötőben tartott vásár sokakat vonz Horvátországon kívül Szlovéniából, Olaszországból és Bosznia-Hercegovinából.

Megjegyezte, hogy az utóbbi három évben egyre több túrázó érkezik Magyarországról, és ez köszönhető Etelka Kardumnak, "mindenki Etelka nénijének" is, a szabadkai magyar asszonynak, aki a szigetre ment férjhez és hosszú évek óta fogadja a magyar vendégeket.

A gyalogtúra starthelye Tkon, Pasman közigazgatási központja. Szombaton 10 órakor indul a verseny három kategóriában: az ultra a legnehezebb és 18 éven felüliek vehetnek részt rajta. Negyven kilométeres a táv és 10 ellenőrzőpontot érintenek. A férfi és a női versenyzők a sziklás hegygerincen, valamint a nyílt tenger felőli sziklafalas parton cikkcakkban haladnak. A távot nyolc óra alatt kell teljesíteni.

A könnyű túra 20 kilométeres négy ellenőrzőponttal. Ebben a kategóriában van a legtöbb női versenyző, idén eddig több mint kétszázan regisztráltak, köztük magyarok.

A harmadik kategória a kocogás, amely egyre népszerűbb a családok körében, 10 éves kortól gyerekek is részt vehetnek rajta. A táv alig nyolc kilométer, Tkonból makadám utakon kell átjutni a sziget másik oldalára.

A győztesek egy-egy hét üdülést nyernek az Adrián főszezonban és kategóriánként az első három helyezett ajándékcsomagot is kap a sziget termékeiből: így házi olivaolajat, a cokovaci Benedek-rendi kolostorban készített likőrt, narancslekvárt és dalmát fűszernövényeken érlelt pálinkát, travaricát - foglalta össze a főszervező.

A megmérettetés egyik rendszeres magyar résztvevője, Szívós Zsolt Balatonföldvárról elmondta, már harmadik éve elmegy barátaival a túrára. A kocogás kategóriában indulnak, viszont Szabó Péter barátjuk, a hegyi túrázás megszállottja, idén is a legnehezebb útvonalat, az ultrát választja, másik három magyar társával együtt.

Tavaly 880-an indultak a gyalogtúrán, az ultra kategóriában nyolcvanan vettek részt, de csak húszan tudták maradéktalanul teljesíteni a távot. A győztes a legidősebb versenyző lett, egy 58 éves szlovén férfi. Idén már ezer résztvevőt várnak, nevezni még a start előtt is lehet.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!