Nagyvilág

2013.03.21. 19:55

Romániában 193 tonna tejet és 104 tonna tejterméket semmisítettek meg

Bukarest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Romániában aflatoxin-szennyezés miatt 193 tonna tejet és 104 tonna tejterméket semmisítettek meg - közölte csütörtökön a román élelmiszerbiztonsági hatóság.

Bukarest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Romániában aflatoxin-szennyezés miatt 193 tonna tejet és 104 tonna tejterméket semmisítettek meg - közölte csütörtökön a román élelmiszerbiztonsági hatóság.

A hatóság az elmúlt hetekben végzett nagyszabású vizsgálatainak eredményét közölte. A megsemmisített tej a teljes havi termelés 0,03 százalékát, a tejtermékeknél 1,66 százalékát teszi ki. A hatóságok összesen 1335 mintát vettek, és ebből 67 esetben találtak aflatoxinnal szennyezett tejet vagy tejterméket. Az ellenőrzött 785 tehénfarm közül 34-ben találtak aflatoxinnal szennyezett tejet.

A román hatóságok újfent arról biztosították a lakosságot, hogy az üzletek polcain található áru fogyasztható.

Az elmúlt időszakban Romániában több élelmiszerbotrány robbant ki. A norvég Orkla Foods csoporthoz tartozó, Kovászna városában működő Ardealul konzervgyár 30 ezer marhahúskonzervet zárolt a kereskedők raktáraiban, mert felmerült az a gyanú, hogy lóhúst tartalmaz.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság közölte, hogy a konzervekben a lóhus nem haladta meg az 1 százalékot, ami azt jelenti, hogy a megengedett határértéken belül van. Ennek ellenére a konzervgyár közölte, a lefoglalt árut visszavonják, mert az eredmények azt mutatják, hogy "a termékek nem felelnek meg a csoport belső szabványainak".

Hamisnak bizonyult a antibiotikummal szennyezett pulykahús gyanúja, miután Németországból a román hatóságok olyan jelzést kaptak, hogy román cégtől szennyezett pulykamell érkezett Németországba. Vladimir Manastireanu, a hatóság ideiglenes elnöke elmondta: a román fél bizonyította ártatlanságát, és megkérte az európai élelmiszerbiztonsági rendszerben dolgozókat, hogy alaposan ellenőrizzenek minden adatot még mielőtt egy tagállamot meggyanúsítanak.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság a legdrasztikusabb intézkedést egy darált húst forgalmazó kisebb román cég ellen foganatosította, amelyet bezárt, miután kiderült, hogy a marhahús gyanánt lóhúst forgalmazott.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!