Nagyvilág

2013.03.09. 14:09

Pápaválasztás - Scolát vagy Scherert várja befutónak az olasz sajtó

Vatikánváros, 2013. március 9., szombat (MTI) - Angelo Scola milánói érseket és Odilo Scherer brazíliai bíborost tartja a két legesélyesebb pápajelöltnek a szombati olasz sajtó három nappal a konklávé kezdete előtt.

Vatikánváros, 2013. március 9., szombat (MTI) - Angelo Scola milánói érseket és Odilo Scherer brazíliai bíborost tartja a két legesélyesebb pápajelöltnek a szombati olasz sajtó három nappal a konklávé kezdete előtt.Az új katolikus egyházfő megválasztására készülődve felszerelték a Sixtus-kápolna kéményét.

Minden készen áll a pápaválasztásra, már a helyén van a kémény is, amelyből legelőször kedd este fog felszállni a füst. Első alkalommal fekete színű lesz, a pápát biztos nem aznap választják meg - írták az olasz lapok.

A konklávéra március 12-én délután bevonuló 115 pápaválasztó bíboros rögtön megkezdi a szavazást. Az első voksolási fordulóban Angelo Scola kapja a legtöbb szavazatot - véli a La Repubblica. A napilap szerint a milánói érsek 40, többségében külföldi bíboros támogatására számíthat. Scolát támogatná az olasz püspöki kart (Cei) vezető Angelo Bagnasco és az újság által "mediterrán hálózatnak" nevezett bíborosi csoport, vagyis a franciák, spanyolok, horvátok. Scola megválasztását támogatná Christoph Schönborn bécsi érsek is, aki lapértesülések szerint Scolával már egy Vatikánon kívüli találkozón egyeztetett.

Scolával szemben indul a Kúria és Tarciso Bertone volt szentszéki államtitkár pápajelöltje, Odilo Scherer. A világ legnagyobb egyházmegyéjének számító Sao Paulo érseke 25 szavazat birtokában lép be a Sixtus-kápolnába.

Ha a Scolát és Scherert támogató bíborosi táborok versenyében egyik sem tud többséget szerezni, "kompromisszumos megoldás“ születhet egy harmadik jelölttel. Ez az újságok szerint Marc Oullet kanadai, Erdő Péter magyar vagy André Vingt-Trois francia bíboros lehet.

A Corriere della Sera nehezen tudja elképzelni, hogy a pápaválasztásba ne szólnának bele az észak-amerikai bíborosok, akiknek jelöltje a ferences Sean Patrick O Malley bostoni érsek, aki "az utóbbi napok vatikáni tanácskozásain szerzetesi csuhában, mezítláb és szandálban vett részt, és oroszlánrészt vállalt az amerikai egyház pedofíliaellenes küzdelmében".

A Corriere is úgy látja azonban, hogy a "végén a bíborosok preferenciája" Schönbornra vagy Erdőre eshet. Utóbbit "nagy tisztelet övezi, hét nyelven beszél", és az Il Messaggero szerint "értelmiségi és jó borismerő".

A La Stampa szerint egyáltalán nem kizárt, hogy afrikai lesz a pápa, mivel "1978-ban sem gondolta volna senki, hogy kelet-európai lesz". Az újság hangsúlyozta, hogy a konklávé március 12-i kezdete a Kúria bíborosainak győzelmét jelenti a hosszabb egyeztetést és a pápaválasztás későbbi kezdetét szorgalmazó, Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben.

- Sárközy Júlia, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!