Nagyvilág

2013.03.31. 19:24

Oxfordi siker az Oxford-Cambridge evezősversenyen

London, 2013. március 31., vasárnap (MTI) - Oxfordi diadal született Oxford és Cambridge egyetemeinek vasárnap megrendezett hagyományos londoni evezősversenyén.

London, 2013. március 31., vasárnap (MTI) - Oxfordi diadal született Oxford és Cambridge egyetemeinek vasárnap megrendezett hagyományos londoni evezősversenyén.

Ez volt a két ősi angol egyetemi város 159. összecsapása. Oxford és Cambridge amatőr diákversenyzői évente mérik össze erejüket a Temzén. A verseny az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában. A Temze nyugat-londoni kanyargós szakasza mentén és a hidakon az idén is hozzávetőleg 250 ezren nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot. A nézőknek és a versenyzőknek minden idők leghidegebb brit húsvétvasárnapján kellett kitartaniuk: a brit meteorológiai szolgálat nem sokkal a közép-európai idő szerint kora este lezajlott verseny előtt jelentette be, hogy a hivatalos feljegyzések kezdete óta soha nem volt ilyen hideg Nagy-Britanniában ezen napon. Észak-Anglia és Skócia egyes vidékein reggel mínusz 12 fokot mértek, de Londonban is mínusz 6 fok volt reggel, és délutánra sem emelkedett sokkal a fagypont fölé a hőmérséklet. Az oxfordi egyetem 77. győzelmét aratta, de az összesítésben még mindig a tavaly diadalmaskodó cambridge-iek állnak jobban: az 1829 óta - időnkénti megszakításokkal - megrendezett versenyek közül eddig 81-et nyertek meg.

Döntetlent egyszer hirdettek a sportrendezvény 180 éves történetében: 1877-ben, amikor a két hajó teljesen egyszerre érkezett a célba. Oxford vasárnap 17 perc 27 másodperc alatt teljesítette a távot, valamivel kényelmesebb tempóban a rivális által tartott, jelenleg érvényes rekordnál: ezt 16 perc 19 másodperccel 1998-ban állította be az akkori cambridge-i csapat. Az oxfordiak másfél hajóhossznyit vertek az ősi vetélytársra. A legénységük egyébként lényegesen nehezebb volt: a hivatalos mérlegelés alapján az oxfordi nyolcas összsúlya 757,6 kilogramm volt, a cambridge-iek pedig 736,4 kilót nyomtak. Az idei versenyen - a kormányosokat is beleértve - hat ország képviseltette magát: a két hajóban összesen hét brit, hat amerikai, két ausztrál, és egy-egy kanadai, új-zélandi és cseh versenyző ült.

Az idén - a tavalyival ellentétben - semmilyen incidens nem zavarta meg a viadalt. A tavalyi versenyen a 35 éves ausztrál Trenton Oldfield a futam közepe táján beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé. A szervezők azonnal leállították a versenyt. Ilyesmire az összecsapások 1829-ig visszanyúló történetében csak egyszer volt példa, 2001-ben, amikor a két hajó evezőinek összeakadása miatt kellett félbeszakítani a futamot, de szándékosan a hajók elé beúszó tiltakozó még egyetlen alkalommal sem zavarta meg az eseményt.

 Oldfield a bíróság előtt védekezésképp elmondta, hogy demonstrációja a brit kormány költségvetési megszorító intézkedései ellen irányult, mivel ezek szerinte "a dickensi időknél is rosszabb" helyzetet teremtenek az országban. Hozzátette: azért választotta tiltakozása célpontjául az Oxford-Cambridge evezősversenyt, mivel "az igen jelentős kiadáscsökkentéseket" végrehajtó jelenlegi brit kormány tagjainak 70 százaléka Oxfordban vagy Cambridge-ben végzett. Az ügyben eljáró bírónő azonban nem méltányolta Oldfield érvelését, és hat hónap letöltendő börtönbüntetést rótt ki az ausztrálra, emellett 750 font (265 ezer forint) perköltség megfizetésére is kötelezte.A rendezők az idén semmit sem bíztak a véletlenre: a verseny előtt és alatt a Temze 15 kilométeres szakaszán a brit királyi haditengerészet egy alakulata és a Scotland Yard vízrendészetének egységei járőröztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!