Nagyvilág

2013.03.08. 17:54

Osztrák-magyar-földvita - Bécsi nagykövet: szakmai párbeszédet folytatunk a földkérdésben

Bécs, 2013. március 8., péntek (MTI) - Párbeszédet folytat egymással a magyar és az osztrák fél az osztrák gazdák földhasználatának kérdésében – erősítette meg pénteken Magyarország bécsi nagykövete.

Bécs, 2013. március 8., péntek (MTI) - Párbeszédet folytat egymással a magyar és az osztrák fél az osztrák gazdák földhasználatának kérdésében – erősítette meg pénteken Magyarország bécsi nagykövete.

"Igaz, amit az osztrák külügyminiszter mondott, vagyis, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt" – közölte az MTI-vel Szalay-Bobrovniczky Vince a témában megjelent osztrák médiabeszámolókra reagálva. A diplomata hangsúlyozta: a magyar és az osztrák fél között szakmai párbeszéd zajlik, számos delegáció egyeztetett már a kérdésben. "Szeretnénk továbbra is a szakmai szinten, és nem a médián keresztül tartani a párbeszédet, és ebben az osztrák fél partner lesz. Erre hazánk nagy barátja, Michael Spindelegger alkancellár úr a legnyitottabb" - fogalmazott a nagykövet.

Előző nap az osztrák rádió arról adott hírt, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok korábban engedélyezett termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, Budapestről kaptak utasítást erre, miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.

A nagykövet megjegyezte, hogy az ORF budapesti tudósítója a témában nem intézett a bécsi magyar nagykövetséghez egy kérdést sem. "Ernst Gelegs ORF-tudósító rendszeresen fontosnak tartja a magyar kormányszervek, így a bécsi magyar nagykövetség frontális megtámadását" - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Michael Spindelegger osztrák alkancellár, külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva csütörtökön kijelentette, az osztrák álláspont "ismert a magyar fél előtt". "Néhány dologgal foglalkozni kell, a jogbiztonságról gondoskodni kell" - tette hozzá.

Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta Spindelegger. Kitért arra is, hogy szakmai szinten is megoldást kereső megbeszéléseket folytatnak a magyar partnerekkel. Egyúttal hozzátette: nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni. Rámutatott, hogy már tavaly megbeszéléseket folytatott a témában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és egy magyar államtitkár is tárgyalt Bécsben ebben a kérdésben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!