Nagyvilág

2013.03.06. 18:36

Megfosztotta a bíróság képviselői mandátumától Timosenko védőjét

Kijev, 2013. március 6., szerda (MTI) - Megfosztotta parlamenti képviselői mandátumától szerdán a legfőbb adminisztratív bíróság Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő védőjét.

Kijev, 2013. március 6., szerda (MTI) - Megfosztotta parlamenti képviselői mandátumától szerdán a legfőbb adminisztratív bíróság Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő védőjét.Ukrán médiajelentések szerint a bírósági határozat jogerős, amely ellen fellebbezni nem lehet.

Az ítélet indoklása szerint Vlaszenko, miután az ellenzéki Haza párt képviselője lett, továbbra is ellátta Timosenko védelmét. Február első felében a Timosenko ellen Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő 1996-ban történt meggyilkolásának megrendelése vádjában indított eljárásban három alkalommal is képviselte a volt kormányfőt, mint védő.

Az új ukrán büntetőtörvénykönyv értelmében védői feladatokat csakis ügyvéd láthat el. Ügyvédként pedig az dolgozhat, aki szerepel a szakmai nyilvántartásban. A bíróság szerint az, hogy február 21-én Vlaszenko nyilatkozatban kérte a kamarától ügyvédi tevékenysége beszüntetését, nem cáfolja annak tényét, hogy továbbra is ügyvédként tevékenykedik.

Vlaszenko mandátumának felfüggesztését az illetékes parlamenti bizottság határozata alapján Volodimir Ribak házelnök kérte a bíróságtól. A kereset szerint - amelyet a bíróság most helybenhagyott - Vlaszenko ügyvédi tevékenysége összeférhetetlen a parlamenti képviselőséggel. Az ellenzék kedd óta tiltakozásul akadályozza a törvényhozás ülésezését.

Nemcsak belpolitikai vihart kavart az ügy, de előző nap európai uniós tisztségviselők - Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos - közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát. Felszólították Kijevet, hogy tartózkodjon a bíróságok "politikai célokra" történő felhasználásától.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán "politikailag motiváltnak" nevezte az eljárást, amelyet a tárca szerint "Timosenkóval való kapcsolata" miatt indítottak Vlaszenko ellen. Washington felszólította a kijevi vezetést, hogy tartsa tiszteletben a választók akaratát, amelyet kifejezésre juttattak a tavaly októberi parlamenti választásokon, fejezze be az ellenzéki vezetők "zaklatását", valamint tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek a jogállamiság és a demokrácia védelmében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!