Nagyvilág

2013.03.04. 14:50

Buszjáratokat indítottak csak palesztinoknak Izraelben

Jeruzsálem, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az egyik izraeli busztársaság különjáratokat indított hétfőtől csak palesztinok számára Ciszjordánia és Izrael központi részei között.

Jeruzsálem, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az egyik izraeli busztársaság különjáratokat indított hétfőtől csak palesztinok számára Ciszjordánia és Izrael központi részei között.

Az Afikim közlekedési vállalat ciszjordániai járatain külön vonalakon szállítják a telepeken élő zsidó utasokat és a kalkíliai ellenőrzőpontnál felszálló palesztin vendégmunkásokat. A munkába tartó palesztinok nem mehetnek be az 1967-ben megszállt területeken felhúzott zsidó telepekre, csak az azokhoz vezető autópályán szállhatnak fel a számukra fenntartott buszokra.

Az ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának nyilatkozó palesztinok szerint az új járatok csak Ciszjordánia Kalkília nevű átkelőhelyétől indulnak, s így nekik ezentúl másfél órával hamarabb kell útra kelniük, mert már nem szállhatnak fel lakóhelyük közelében a zsidó telepesek járataira. A palesztin buszok indításának első napján akkora volt a zsúfoltság, hogy sokan fel sem fértek az új buszokra.

Az izraeli közlekedési minisztérium már tavaly novemberben tervbe vette az utasok szétválasztását, mert a telepesek biztonsági veszélyre panaszkodtak a közös buszokon - írta a Háárec című napilap.

A különleges vonalakkal a telepekre járó autóbuszok zsúfoltságát próbálják csökkenteni - állította a közlekedési minisztérium képviselője az ynetnek. Helyi médiaértesülések szerint mindennaposak voltak a szóbeli és fizikai összetűzések palesztin és izraeli utasok között a közös járatokon.

A közlekedési minisztérium közleménye szerint az új, szeparált vonalak a drágán közlekedő palesztin "kalózbuszokat" fogják helyettesíteni, de a sofőrök nem akadályozhatják a palesztinok utazását a többi vonalon sem. "Tilos megtagadni bármely utas felszállását bármely nyilvános járatra - állítják a minisztériumban. - Az új vonalak beállítása a palesztinok tudtával és beleegyezésével történt."

Emberjogi szervezetek többször beszámoltak arról, hogy izraeli biztonságiak leszállították a palesztin utasokat az izraeli buszjáratokról, és palesztinok üzemeltette mikrobuszok használatára szólították fel őket. Az új járatok indításával hétfőn megtiltották a palesztin mikrobuszok működését.

"Döbbenetes a buszok elkülönítése. A zsúfoltság és a biztonsági követelmények emlegetése sem képes álcázni a palesztinoknak a buszokról való eltávolítása mögötti nyilvánvaló rasszizmust" - nyilatkozott a B celem nevű tekintélyes emberjogi szervezet igazgatója a katonai rádióban.

- MTI, Shiri Zsuzsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!