Nagyvilág

2013.03.24. 14:05

Berezovszkij halála - Nem találtak veszélyes anyagot a házban

London, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség.

London, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Nem volt sugárzó vagy egyéb veszélyes anyag az otthonában holtan talált orosz milliomos, Borisz Berezovszkij házában - közölte vasárnap a brit rendőrség.Az orosz oligarcha holttestére szombaton testőre bukkant rá. A néhai nagybefektető, aki számos alkalommal bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban lakott, nem messze II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától.

Berezovszkij kastélynak is beillő otthonát vasárnap vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át, és a kutatás befejezéséig a holttestet sem szállították el.

A rendőrségi vizsgálatot vezető tiszt a kutatás után bejelentette, hogy a szakértők az épületben semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, és a birtok köré vont kordont is jórészt feloldották.

Berezovszkij szoros baráti kapcsolatot ápolt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszttel, akit 2006 novemberében öltek meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Borisz Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Andrej Lugovoj nem ismerte el soha a felelősségét Alekszandr Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a brit-orosz viszony azóta is fagyos.

Borisz Berezovszkij halálának okáról és körülményeiről a brit hatóságok vasárnap délutánig semmilyen felvilágosítást nem adtak. A rendőrség hivatalosan egyelőre "magyarázat nélküli" halálesetként kezeli az ügyet.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit lapok egyöntetűen öngyilkosságot valószínűsítenek, tekintettel arra, hogy Borisz Berezovszkij az utóbbi időszakban köztudottan súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.

- Kertész Róbert, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!