Nagyvilág

2013.03.05. 08:53

Basescu: hét tagállam Románia schengeni csatlakozása ellen szavazott volna

Kolozsvár/Bukarest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Traian Basescu román államfő szerint az Európai Unió belügyminisztereinek csütörtökön kezdődő tanácskozásán legkevesebb heten Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen voksoltak volna, ha szavazásra kerül a kérdés.

Kolozsvár/Bukarest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Traian Basescu román államfő szerint az Európai Unió belügyminisztereinek csütörtökön kezdődő tanácskozásán legkevesebb heten Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen voksoltak volna, ha szavazásra kerül a kérdés.Traian Basescu hétfői sajtónyilatkozatában helyeselte Victor Ponta miniszterelnök álláspontját, amely szerint Románia nem kér szavazást a héten a schengeni csatlakozásról. Az államfő hangoztatta: Románia továbbra is fontos célnak tekinti, hogy csatlakozzék a schengeni övezethez, és ennek a célnak az eléréséért semmilyen áldozatot - még a "korruptjainak a feláldozását" - sem tartja túl nagynak.

Az államfő megemlítette, Románia támogatójaként ismerte meg Hans-Peter Friedrich német belügyminisztert, aki Németország ellenkezését fogalmazta meg. Hozzátette azonban, hogy az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére kialakított együttműködési és ellenőrzési mechanizmus legutóbbi jelentése alapján "bárki hátralépett volna egy lépést". Basescu úgy vélte, Németországot a romániai és bulgáriai korrupció késztette arra, hogy vétójogát hangoztassa.

A román államelnök szerint Romániának most arra kell törekednie, hogy az EU belügyminiszterei egy újabb dátumot tűzzenek ki a schengeni csatlakozás megvitatására.

"Ez szeptemberi vagy decemberi dátum is lehet" - tette hozzá Basescu.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!