Nagyvilág

2013.03.30. 14:49

A brit kormány támogatja az "agresszív világiasságot" Canterbury volt érseke szerint

London, 2013. március 30., szombat (MTI) - A jelenlegi brit kormány támogatja az "agresszív világiasság" térhódítását, és a brit keresztények nagy többsége ma már üldözöttnek érzi magát - írta szombaton megjelent cikkében az anglikán egyház volt vallási főméltósága.

London, 2013. március 30., szombat (MTI) - A jelenlegi brit kormány támogatja az "agresszív világiasság" térhódítását, és a brit keresztények nagy többsége ma már üldözöttnek érzi magát - írta szombaton megjelent cikkében az anglikán egyház volt vallási főméltósága.Lord George Carey, aki 1991-től 2002-ig töltötte Canterbury érsekének és így a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió legfőbb vallási vezetőjének tisztségét, a Daily Mail című konzervatív napilapban közölt, szinte példátlanul kritikus hangvételű írásában felidézi, hogy David Cameron konzervatív párti miniszterelnök a húsvét előtti hagyományos Downing Street-i fogadáson kérte a jelen lévő vallási vezetőket az agresszív világiassággal szembeni fellépésre.

Ez azonban "kissé furcsán hangzott", mivel úgy tűnik, hogy éppen Cameron kormánya "segíti, sőt bátorítja ezt az agressziót", ezért sok brit keresztény kételkedik a miniszterelnök őszinteségében - írta a volt érsek, aki nyugalomba vonulása óta is aktív szereplője a brit társadalmi és vallási közéletnek.

Szombati írásában Carey idéz egy nemrégiben elvégzett országos felmérést, amely kimutatta, hogy a brit keresztények több mint kétharmada "üldözött kisebbség tagjának" tekinti magát.

Lord Carey elismeri, hogy e félelem eltúlzott, hiszen Nagy-Britanniában nem sokan szenvednek tényleges üldöztetést. A vallási méltóság szerint ugyanakkor David Cameron "a közelmúlt minden politikai vezetőjénél többet tesz" ezeknek az aggályoknak a táplálásáért.

A kormányfő a jelek szerint elfelejti például, hogy alig néhány hónappal ezelőtt a strasbourgi emberi jogi bíróságon a kormány jogászai a kereszt viselése miatt állásukból menesztett brit panaszosok keresete ellen érveltek - áll Lord Carey szombati írásában.

Canterbury volt érseke szerint az azonos neműek házasodásának lehetővé tételét célzó - a parlamentben jelenleg tárgyalt - törvénytervezet mögött is a társadalmat emberemlékezet óta egyben tartó intézménnyel, vagyis a házassággal kapcsolatos "agresszívan világias, relativista megközelítés" keresendő. A törvénytervezet azzal fenyeget, hogy a házasságot alapvető vallási és polgári jelentőségétől, vagyis gyermekek felnevelésére orientálódó intézményi jellegétől fosztja meg - írta az anglikán vallási méltóság.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője szombaton határozottan visszautasította Lord Carey vádjait, mondván: a kormányfő nagyra értékeli és támogatja a kereszténység által a brit társadalomban betöltött rendkívüli jelentőségű szerepet.

- Kertész Róbert, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!