Nagyvilág

2013.02.07. 18:34

Uniós szabály miatt kell fizetniük a Parlament magyar látogatóinak

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Az Országház látogatási díját nem lehet a magyar állampolgárok számára kedvezőbben megállapítani, mivel az Európai Unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni - közölte az Országgyűlés sajtóirodája csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Az Országház látogatási díját nem lehet a magyar állampolgárok számára kedvezőbben megállapítani, mivel az Európai Unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni - közölte az Országgyűlés sajtóirodája csütörtökön az MTI érdeklődésére.A Magyar Narancs - az internetes oldalán - csütörtökön írta meg, hogy a korábbi ingyenes belépéssel ellentétben január elsejétől a magyar állampolgároknak is fizetniük kell azért, hogy meglátogathassák a Parlament épületét.

A színvonalas, többnyelvű, a látogatók igényeit és érdeklődését kiszolgáló idegenvezetés jelentős költséget ró az Országgyűlés Hivatalára. Ezen kiadások - idegenvezetés, kísérő őrszemélyzet, biztonsági intézkedések és a látogatáshoz kapcsolódó rezsi - fedezésére január elsejétől az uniós állampolgárok is belépési díj ellenében vehetnek részt a parlamenti sétán - írták.

Mint írták, ez az összeg (1750 forint) a fele az unión kívüli állampolgárok belépő díjának (3500 forint). Mivel az Európai Unió állampolgárai között nem lehet kivételt tenni, így a mindenkori látogatási díjat nem lehet a magyar állampolgárok számára egységesen kedvezőbben megállapítani.

Közölték azt is, hogy a belépők árát az európai múzeumi és parlamenti jegyárak figyelembevételével határozta meg az Országgyűlés Hivatala.

A jegyvásárlás az internetes foglalás és fizetés bevezetésével jóval kényelmesebbé és előre tervezhetővé vált, és ezáltal sikerült elkerülni a korábbi sorállást is. A látogatási központ megépítésével pedig még több kényelmi szolgáltatást vehetnek majd igénybe a hazai és külföldi turisták.

Nemzeti ünnepeken továbbra is ingyenesen látogatható a Szent Korona, és továbbra is ingyenesen látogathatják az Országházat a diákcsoportok (például osztálykiránduláson), valamint az országgyűlési képviselők által szervezett látogatócsoportok - olvasható a tájékoztatóban.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!