Nagyvilág

2013.02.03. 18:00

Több tucatnyian haltak meg az utakon Kínában

Peking, 2013. február 3., vasárnap (MTI) - Csaknem hatvan ember vesztette életét az utakon két nap leforgása alatt Kínában - derül ki az országos média vasárnapi jelentéseiből. A közbiztonsági tárca a közelgő holdújév miatti nagy forgalomra tekintettel fokozott ellenőrzéseket rendelt el az országban.

Peking, 2013. február 3., vasárnap (MTI) - Csaknem hatvan ember vesztette életét az utakon két nap leforgása alatt Kínában - derül ki az országos média vasárnapi jelentéseiből. A közbiztonsági tárca a közelgő holdújév miatti nagy forgalomra tekintettel fokozott ellenőrzéseket rendelt el az országban.A balesetek mindegyikénél szabálytalanságokat tártak fel a hatóságok. A buszok többnyire a megengedettnél több utast szállítottak, nem tartották be a biztonsági előírásokat, előfordult, hogy a sofőr ittas volt, de az is, hogy nem is hivatásos gépkocsivezető ült a kormány mögött.

A dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területen egy 30 méteres szakadékban zuhant egy autóbusz 19 utassal, hét ember a helyszínen meghalt, a sérültek száma 12. A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban felborult egy busz és száz métert csúszott egy lejtőn, aminek következtében 12 ember meghalt. A 19 utas szállítására hitelesített járművön 34-en utaztak.

Az északnyugati Kanszu tartományban az úti cél előtt két kilométerrel kanyarodás közben szakadékba zuhant és kigyulladt egy busz.

Az 54 utasból 18-an vesztették életüket, 32-en megsérültek. Szinte valamennyien hazatérőben lévő vándormunkások és családtagjak voltak.

A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban 29 emberrel ugyancsak letért az útról és mintegy száz méteres mélységbe zuhant egy busz, 11 utas azonnali halálát okozva. A sérültek száma 18 volt.

A hivatalos adatok szerint Kínában évente körülbelül 70 ezren halnak meg, 300 ezren megsérülnek közlekedési balesetekben. Az okok között többnyire a gyorshajtást, a rossz vezetési technikát és az utak állapotát említik, amelyek különösen hegyvidéki terepen vezetnek súlyos balesetekhez.

Az idén február tizedikén kezdődő holdújév előtt százmilliók indulnak útnak, hogy a családjukkal együtt ünnepelhessenek, a többségük vándormunkás, aki évente csak egyszer utazik a szülőföldéjére. A negyven napos népvándorlás időszakában Kínában összesen 3,1 milliárd busz-útra számítanak az idén.

Ugyancsak jellemzőek ilyenkor a tűzijátékok gyártásával, tárolásával, szállításával és használatával kapcsolatos balesetek.

Pénteken a közép-kínai Honan tartományban mintegy 80 méter hosszan leszakadt egy viadukt azt követően, hogy felrobbant egy pirotechnikai eszközöket szabálytalanul szállító teherautó. A tűzijátékok gyártója engedéllyel működött ugyan, de a 600 nagy csomag tűz és robbanásveszélyes anyag szállítása nem volt szabályszerű. Az esetnek legkevesebb tíz halottja és 11 sérültje van.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!