Nagyvilág

2013.02.17. 17:22

Több mint másfél millió japán "elszigetelődött" a társadalomtól

Tokió, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Japánban több mint másfél millió fiatal és középkorú munkanélküli él elszigetelődve a társadalomtól egy vasárnap közzétett felmérés szerint.

Tokió, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Japánban több mint másfél millió fiatal és középkorú munkanélküli él elszigetelődve a társadalomtól egy vasárnap közzétett felmérés szerint.A tokiói egyetem kutatói által készített felmérés alapján összesen 2,56 millió egyedülálló munkanélküli és Japánban, közülük pedig 1,62 millióan tartoztak az "elszigeteltek" közé - jelentette a Kyodo hírügynökség. Utóbbi kategóriába a kutatók azokat a 20 és 59 év közötti embereket helyezték, akik 2011-ben nem rendelkeztek munkahellyel, nem folytattak tanulmányokat, hajadonok vagy nőtlenek voltak, és az év két egymást követő, véletlenszerűen kiválasztott napján nem érintkeztek mással családtagjaikon kívül.

A társadalomból kirekesztettek száma 2006 és 2011 között félmillió fővel nőtt.

"Az elszigetelt emberek könnyen elvesztik az akaraterőt ahhoz, hogy munkát találjanak. Nagy valószínűséggel pénzügyi gondjaik lesznek"- mondta a kutatást vezető Genda Judzsi professzor. Szerinte a kormánynak és az önkormányzatoknak tanácsadókat kell küldeniük az elszigetelődött emberek otthonaiba, és további lépéseket kell tenniük az érintettek segítésére.

A kormány adatai szerint tavaly a 15 és 34 év közötti japánok közül 630 ezren tartoztak az úgynevezett NEET kategóriába, amely a nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő fiatalokat jelöli. Tíz évvel korábban ez a szám 480 ezer volt. Szakértők szerint a fiatalok elkallódása mellett az is komoly társadalmi gondot okoz, hogy az öregebb korosztályok tagjai között is egyre több az egyedülálló munkanélküli.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!