Nagyvilág

2013.02.06. 14:33

Tiltakozik a kárpátaljai állami média tervezett leépítése ellen a KMKSZ

Ungvár, 2013. február 6., szerda (MTI) - Nyilatkozatban tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége az ukrán állami médiahatóság tervezete ellen, amely országosan, így Kárpátalján is 10 százalékkal csökkentené az idén az állami televízió és rádió munkatársainak számát és műsorainak mennyiségét, ami hátrányosan érintheti a magyar adásokat is.

Ungvár, 2013. február 6., szerda (MTI) - Nyilatkozatban tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége az ukrán állami médiahatóság tervezete ellen, amely országosan, így Kárpátalján is 10 százalékkal csökkentené az idén az állami televízió és rádió munkatársainak számát és műsorainak mennyiségét, ami hátrányosan érintheti a magyar adásokat is.Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a KMKSZ elnöksége aggodalmát fejezi azzal kapcsolatban, hogy az Ukrán Állami Televíziós és Rádiós Bizottság olyan drasztikus megszorításokat tervez a 2013-as esztendőre, amelyek hátrányosan érinthetik a magyar nyelvű televíziós és rádiós műsorokat Kárpátalján. A magyar szervezet nyilatkozata utal az állami bizottságnak 2013. január 24-én tett bejelentésére, amely szerint leépítések és műsoridő-csökkentés várható az állami médiában. A KMKSZ elnöksége az ukrán sajtóban megjelent hírekre hivatkozva emlékeztet arra, hogy az állami televízió és rádió fenntartására az idén a minimálisan szükséges költségvetési összegnek mindössze a 25 százaléka áll rendelkezésre. "Ez azt jelenti, hogy a műsorsugárzó vállalatok 2013. április 1-jétől megszüntethetik a tévé- és rádióműsorok sugárzását" - áll a nyilatkozatban. A magyar szervezet arra kéri az illetékes ukrán hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a helyzet stabilizálása érdekében. A KMKSZ egyúttal emlékeztet arra, hogy a nemzetiségek anyanyelvű sajtótermékekhez és elektronikus médiához való jogát az ukrán alkotmány, a vonatkozó törvények és nemzetközi szerződések szavatolják.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!