Nagyvilág

2013.02.06. 14:48

Slágerlistás a Hitler-szatíra Németországban

London, 2013. február 6., szerda (MTI) - Vezeti a legkelendőbb könyvek listáját Németországban Timur Vermes író Er ist wieder da (Újra itt van ő) című, vitatott Hitler-szatírája, amelyben a szerző párhuzamot von a Hitler iránti egykori rajongás és napjaink celebkultusza között.

London, 2013. február 6., szerda (MTI) - Vezeti a legkelendőbb könyvek listáját Németországban Timur Vermes író Er ist wieder da (Újra itt van ő) című, vitatott Hitler-szatírája, amelyben a szerző párhuzamot von a Hitler iránti egykori rajongás és napjaink celebkultusza között.A 400 oldalas kötet, amelyből megjelenése óta több mint 400 ezer kelt el, december közepe óta vezeti a legnagyobb példányszámban eladott könyvek Der Spiegel-féle ranglistáját szépirodalmi kategóriában.

A kíméletlen fekete humor jellemezte regény arról szól, hogyan küzd meg a napjainkban új életre kelt Führer a modern kor találmányaival. Felfedezi a farmernadrágot, mobiltelefonján a Valkűrök lovaglását állítja be csengőhangnak, és csalódással állapítja meg, hogy kedvenc e-mail címe, a Hitler89 már foglalt.

A néhai náci diktátor a 21. századi Berlinben ébred, nem tudva arról, hogy a háborúnak vége. A fegyvernyugváson meghökkenve bóklászik Berlinben, képtelenül arra, hogy megbékéljen a változásokkal, amelyeket maga körül lát.

Nincs mellette hű harcostársa, Bormann, és elszörnyed azon, hogy már senkit sem érdekel a háborús erőfeszítése. Egy újságosstandon csalódottan látja, hogy nyoma sincs kedvenc lapjának, a Völkischer Beobachternek, helyette török nyelvű újságok garmadája borítja a kioszkot. Amikor meglátja egyiken az 2011-es dátumot, elájul.

Az újságos hivatásos hasonmásnak hiszi, és bemutatja egy televíziós producernek, Hitler pedig nemsokára egy YouTube-paródia és egy török tv-show sztárjaként visszatér a politikai reflektorfénybe.

A BBC tudósítása szerint Németországban némelyek ízléstelen témaválasztással vádolják a szerzőt, aki azonban tagadja, hogy a megbotránkoztatás lenne a célja.

Daniel Erk német író szerint Vermes egy vitatható témából kovácsol üzleti tőkét, erősítve azt a nézetet, miszerint mindenért egyetlen őrült ember hibáztatható. Márpedig e nézettel az Er ist wieder da szerzője sem ért egyet.

"Túl sok közhely él bennünk Hitlerről, és ezek mind ugyanarról szólnak, a szörnyetegről, amely lehetővé teszi, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket. Gyakran azt mondjuk magunknak, hogy ha eljönne egy új Hitler, könnyű lenne megállítani. Én megpróbálom bizonyítani az ellenkezőjét, azt, hogy Hitler ma is sikeres lehetne - csak másként" - fejtegette Timur Vermes a német médiának adott nyilatkozataiban.

A BBC szerint a könyv 2014 végére jelenik meg angolul, és előkészületben van a fordítása 16 másik nyelvre is. A szóbeszéd szerint már megállapodás született a megfilmesítéséről is.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!