Nagyvilág

2013.02.13. 10:41

Rubio válasza Obamának: szabad vállalkozás és növekedés hoz jólétet

Washington, 2013. február 13., kedd (MTI) - A szabad vállalkozás és a gazdasági növekedés hozza meg a jólétet a középosztálynak, nem a kormányzati beavatkozás - jelentette ki Marco Rubio floridai szenátor, a Republikánus Párt nevében megválaszolva Barack Obama amerikai elnöknek az unió állapotáról elmondott keddi beszédét.

Washington, 2013. február 13., kedd (MTI) - A szabad vállalkozás és a gazdasági növekedés hozza meg a jólétet a középosztálynak, nem a kormányzati beavatkozás - jelentette ki Marco Rubio floridai szenátor, a Republikánus Párt nevében megválaszolva Barack Obama amerikai elnöknek az unió állapotáról elmondott keddi beszédét."Mindkét párt elnökei - John F. Kennedytől Ronald Reaganig - tudták, hogy a szabad vállalkozásra épülő gazdaságunk jelenti középosztályunk jólétének forrását" - hangoztatta Rubio.

A szenátor szerint Obama megoldása minden problémára az, hogy a szövetségi kormány több hitelt vegyen fel és többet költsön. Szerinte azonban éppen a kormányzati felelőtlenség eredményezte a pénzügyi válság egyik fő okát, az ingatlanpiaci krízist.

Rubio, aki sokak szerint a republikánusok elnökjelöltje lehet 2016-ban, megpróbálta eloszlatni azt a pártjával kapcsolatban kialakult sztereotípiát, hogy kizárólag a gazdagokat képviselné. Mint mondta, nem ezért nem ért egyet Obamával. Kitért rá, hogy ő kubai bevándorlók gyereke, aki ma is ugyanabban a munkásnegyedben lakik, amelyikben felnőtt.

A válaszbeszédek történetében először Rubio spanyolul is elmondta a videóra előre felvett reagálását.

A Republikánus Párton belüli ultrakonzervatív Tea Party mozgalom nevében ezúttal Rand Paul szenátor (Kentucky) mondott válaszbeszédet. Obamához hasonlóan ő is megállapodást sürgetett a fenyegető automatikus költségvetési megszorítások érdekében, de ő azt hangsúlyozta, hogy a büdzsé kiegyensúlyozásának legnagyobb akadályai azok a programok, amelyeket már rögzítettek benne.

A szintén fehér házi ambíciókat dédelgető Paul mind a demokratákat, mind a republikánusokat elmarasztalta a túlköltekezés miatt. A szenátor egyebek mellett szót emelt a bevándorlási rendszer reformjáért.

A Tea Party ezúttal harmadszor állt elő saját, független országértékeléssel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!