Nagyvilág

2013.02.06. 13:46

Olasz választás - A balközép ismét szövetséget ajánlott Montinak

Róma, 2013. február 6., szerda (MTI) - Választási szövetséget Olaszországban Mario Monti kormányfőnek Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki szerint csakis együtt tudják legyőzni a Silvio Berlusconi vezette jobbközépet.

Róma, 2013. február 6., szerda (MTI) - Választási szövetséget Olaszországban Mario Monti kormányfőnek Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki szerint csakis együtt tudják legyőzni a Silvio Berlusconi vezette jobbközépet."Hiába mondja Berlusconi, hogy a sarkunkban van, távcsővel sem látom. Ugyanakkor nem becsülöm alá Berlusconit, ő a PD és a Monti-lista közös ellenfele"- nyilatkozott Bersani szerdán az olasz rádiónak.

A PD főtitkára a közelgő választás előtt ismét szövetséget ajánlott fel Montinak. Nem titkolta, hogy Monti néha "egy lódenkabátba öltöztetett Berlusconira" emlékezteti, de Bersani szerint csakis a PD és a Monti vezette centrumpártok koalíciója szoríthatja vissza a Berlusconi vezette populista és Európa-ellenes politikát.

"Nyerjük meg a választást és utána eldöntjük, hogy a PD és Monti közös kormányt alakít-e vagy a Monti-lista a PD-kormány külső támogatója lesz a tervezett reformok megvalósításának érdekében" - fogalmazott Bersani.

A decemberben kezdődött választási kampány során Bersani másodszor szólította szövetségre Montit, aki ismételten úgy válaszolt, hogy csak azzal szövetkezik, aki folytatja a szakértői kormány indította reformokat. "Most kampány van, a programokat kell bemutatni, majd választás után meglátjuk, ki kivel szövetkezik" - fogalmazott Monti.

"Monti idegen a balközéptől és egyeztethetetlen vele. Mi a szakszervezetek mellett állunk, Monti velük szemben"- reagált Nichi Vendola, a PD-vel szövetséges Baloldal, Környezet, Szabadság (SEL) párt elnöke. Vendola felhívást intézett Bersanihoz, ne dobja el Montiért a SEL-lel alkotott szövetséget.

A balközép és Monti között "már rég megkötött paktumról" beszélt Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke. Kijelentette, hogy a PD és a PdL közötti különbség 2 százalékpontra süllyedt. A SkyTg24 hírtelevízió felmérése szerint 3,7 százalékpontos a távolság a PD (32,9) és a PdL (29,2) között. A PD-hez közeli közvélemény-kutatási cégek 8 százalékpontos különbséget mértek.

Az olasz sajtó "nevető harmadiknak" nevezte Berlusconit, aki elérte célját: ő diktálja a kampány ütemét és témáit, és rá tudta kényszeríteni Bersanit és Montit kártyáik felfedésére. Vagyis arra, hogy hiába cáfolják, a balközép Monti szigorú gazdasági programját karolja fel.

Az újságok szerint még csak az nem derült ki a választók számára, hogy akárki is nyeri a voksolást, kik lesznek a következő kormány tagjai, mivel erről a miniszterelnök-jelöltek nem beszélnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!