Nagyvilág

2013.02.05. 13:15

Nemzetiségi fánkfesztivál a szlovák többségű Pilisszentkereszten

Pilisszentkereszt, 2013. február 5., kedd (MTI) - Télbúcsúztató farsangi fánkfesztiválra készülnek Pilisszentkereszt háziasszonyai: a szombati nemzetiségi rendezvényre treníroznak, hogy megdöntsék a két évvel ezelőtti rekordot, amikor az akkori mulatságra 6000 darab fánkot sütöttek.

Pilisszentkereszt, 2013. február 5., kedd (MTI) - Télbúcsúztató farsangi fánkfesztiválra készülnek Pilisszentkereszt háziasszonyai: a szombati nemzetiségi rendezvényre treníroznak, hogy megdöntsék a két évvel ezelőtti rekordot, amikor az akkori mulatságra 6000 darab fánkot sütöttek.A helyi szlovák önkormányzat által meghirdetett fesztivál színhelye a magyar és a szlovák kormány közös finanszírozásában tavaly megépült Pilisi Szlovákok Központja, ahol összesen 800 vendéget fogadhatnak.

Demjén Márta fő szervező az MTI-nek elmondta, hogy a többségében szlovákok lakta pilisi faluban a néphagyomány ápolására hatodik alkalommal tartják meg a fesztivált, amelyre a szomszédos települések szerb és sváb nemzetiségi lakói is átruccannak a finom falatok megkóstolására és a zenés, táncos programra. Most először a szlovákiai Zólyomról is várnak résztvevőket, akik közül egy csapat bekapcsolódik a fánksütő versenybe, amelyre eddig 20 helyi induló nevezett be. Mindegyikük saját recept szerinti eper-, barack- és szilvalekváros, vagy krémmel, csokoládéval töltött remekkel igyekszik lepipálni a riválisokat. A helybéli asszonyok most nagyon fogadkoznak, mert a legutóbbi versenyt "szégyenszemre" egy csobánkai férfi nyerte a zsűri ítélete alapján.

Az egész napos fesztiválon lesz kirakodó vásár, fellépnek néptánc csoportok - közöttük Pozsonyból és Földeákról jelentkezett be hagyományőrző együttes -, koncertet ad a budakalászi Kamp János Kapella fúvószenekar, lesz fánkevő verseny és jövőmondó jósda. Este Charlie lép fel, majd nemzetiségi farsangi bálon rophatja a sokadalom a táncot.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!