Nagyvilág

2013.02.21. 14:34

NATO-ülés - Rasmussen: néhány hónapon belül kialakítják a 2014 utáni afganisztáni küldetés kereteit

Brüsszel, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - A NATO-ban néhány hónapon belül kialakítják annak az új afganisztáni küldetésnek a kereteit, amely az ISAF nemzetközi haderő 2014 végi teljes kivonása után indul, harci műveletek helyett immár a kiképzésre összpontosítva - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, az atlanti szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása kezdetén.

Brüsszel, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - A NATO-ban néhány hónapon belül kialakítják annak az új afganisztáni küldetésnek a kereteit, amely az ISAF nemzetközi haderő 2014 végi teljes kivonása után indul, harci műveletek helyett immár a kiképzésre összpontosítva - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, az atlanti szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása kezdetén.NATO-körökben korábban azt feltételezték, hogy ezen a védelmi miniszteri ülésen már dönthetnek is az új misszió létrehozásáról. Az amerikaiak azonban - állítják diplomáciai források - még nem döntötték el, hogy hány katonával akarnak Afganisztánban maradni 2015-től.

"A tervezési szakaszban vagyunk" - mondta Rasmussen. Korábbi médiaértesülések szerint amerikai részről az a szándék, hogy tízezernél többen nem maradnak majd a közép-ázsiai országban. E létszámnak mintegy a fele az afgán fegyveres erők kiképzését végezné majd, a többiek pedig maguknak a kiképző központoknak és egyéb létesítményeknek a biztonságáról gondoskodnának, illetve tanácsadói tevékenységet látnának el.

Az atlanti szövetség brüsszeli központjában azonban az utóbbi időben úgy hírlik, hogy az amerikaiak már csak "néhány ezer" fős afganisztáni kontingenst terveznek 2015-től.

"Van még egy kis időnk. Arra számítok, hogy az elkövetkező hónapokban döntés születik a NATO vezette kiképző misszió méretéről" - fogalmazott Rasmussen.

Az mindenesetre a NATO deklarált célja, hogy 2014 végétől az egész országban az afgán kormányerők irányítsanak és hajtsanak végre minden szükséges harci műveletet.

A csütörtök-pénteki brüsszeli miniszteri tanácskozás fő témája Afganisztán mellett a védelmi képességek fejlesztése, a tavaly májusi chicagói NATO-csúcson kitűzött védelmi feladatok teljesítésének áttekintése. Az atlanti szövetség tagországainak védelmi tárcavezetői pénteken találkoznak az ukrán védelmi miniszterrel. Ilyen szintű találkozó 2010 nyara óta nem volt NATO-ukrán viszonylatban.

A brüsszeli megbeszélésen Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!